Inflația din zona euro a scăzut drastic în luna noiembrie, pentru prima dată din ultimele 17 luni

inflatie

SURSA FOTO: Dreamstime

Eurostat a prezentat recent analiză a inflației din zona euro, care a arătat că inflația din zona euro a scăzut drastic în luna noiembrie, pentru prima dată din ultimele 17 luni. Așadar, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 10% în luna noiembrie 2022, de la un nivel record de 10,6%.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut drastic în luna noiembrie, aceasta fiind şi prima scădere a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna iunie 2021. Cu toate acestea, inflația a continuat să rămână în zona de două cifre, a relatat AFP.

Preţurile alimentelor au continuat să crească

Potrivit unei estimări preliminare publicate, miercuri, 30 noiembrie, de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 10% în luna noiembrie 2022, de la un nivel record de 10,6%, care a fost înregistrat în luna octombrie. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care preconizau o creştere a preţurilor de 10,4%.

Scăderea inflaţiei în zona euro este condiționată și de preţurile la energie, care au înregistrat un avans de 34,9% în luna octombrie, acesta fiind mai mic decât avansul de 41,5% înregistrat în luna octombrie. În mod contrar, inflaţia preţurilor la alimente au continuat să crească, de la 13,1% în octombrie, până la 13,6% în noiembrie.

De asemenea, Eurostat a arătat că inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 6,6%, la 6,4% în octombrie.

Cea mai mare inflație din zona euro s-a înregistrat în Letonia, de 21,7%

În zona euro, cea mai ridicată inflaţie s-a înregistrat în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, prima țară fiind Letonia (21,7%), urmată de Estonia şi Lituania (ambele cu o inflaţie de 21,4%). În mod analog, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Spania (6,6%) şi Franţa (7,3%).

Ținând cont de faptul că inflaţia a scăzut în luna noiembrie, acest fapt ar trebui să reducă presiunile la adresa Băncii Centrale Europene. În acest an, banca a fost nevoită să demareze cea mai rapidă majorare a dobânzilor de referinţă din istoria sa pentru a ţine sub control inflația.

Cu toate acestea, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat, luni, 28 noiembrie, că ar fi „surprinsă” dacă vârful de inflaţie a fost atins în octombrie, menționând că există riscul ca inflaţia să continue să crească în lunile următoare. „Mi-ar plăcea să văd că inflaţia a culminat în octombrie dar cred că este mult prea multă incertitudine pentru a spune că aşa s-a întâmplat.”, a afirmat preşedintele BCE în cadrul unei audieri în Parlamentul European.