Inflația din zona euro atinge un nou record de 9,1%, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente

inflație, euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou record pentru inflația din zona euro, care a atins în august 9,1%, potrivit cifrelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat. Principala cauză a acestei creșteri este reprezentată de prețurile ridicate la energie.

Rata inflației a fost peste așteptări, un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor anticipând o rată de 9%. Este cel de-al nouălea record consecutiv de creștere a prețurilor de consum în regiune, ascensiunea începând încă din noiembrie 2021. Inflația globală în zona euro a ajuns la 8,9% în iulie.

Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflației, de 38,3%, a anunțat miercuri Eurostat, în ușoară scădere de la 39,6% în iulie. Alimentele, alcoolul și tutunul au crescut cu 10,6%, față de 9,8% în iulie, efectele negative ale recentelor valuri de căldură de pe continent contribuind la aceste creșteri.

Bunurile industriale non-energetice, cum ar fi îmbrăcămintea, electrocasnicele și autovehiculele, au crescut cu 5% față de anul trecut, o creștere de 0,5 puncte procentuale față de luna trecută, în timp ce serviciile au crescut cu 3,8%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât în iulie.

Inflația încetinește în Franța și Spania

Individual, în ceea ce privește cifrele naționale, rata inflației în Franța a scăzut la 6,5% în august, de la 6,8% în iulie. Rata a fost mai mică decât așteptările, economiștii chestionați de Reuters anticipând o scădere la 6,7%.

Spania a publicat, de asemenea, cifrele privind inflația în scădere pentru luna august, de 10,3% în ritm anual, față de 10,7% în iulie, conform estimării rapide a Eurostat.

Între timp, cea mai mare economie din regiune, Germania, a înregistrat în august cel mai ridicat nivel al inflației din aproape jumătate de secol, de 8,8% în ritm anual.

Estonia are în prezent cea mai mare rată a inflației din zona euro, de 25,2%, urmată de Lituania (21,1%) și Letonia (20,8%). Malta și Finlanda urmează Franța cu cele mai scăzute rate ale inflației, de 7,1% și, respectiv, 7,6%.

BCE mai are de recuperat

Inflația continuă să atingă noi recorduri chiar în momentul în care Banca Centrală Europeană (BCE) se gândește la o nouă majorare importantă a ratei dobânzii pentru luna viitoare.

BCE a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază la 21 iulie – prima majorare a ratei dobânzii din ultimii 11 ani – iar o majorare similară, sau chiar mai mare, este așteptată acum la 8 septembrie.

„Unii membri sunt înclinați să pledeze pentru o majorare a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază”, a declarat miercuri Peter Schaffrik, strateg global macro la RBC Capital Markets, potrivit CNBC.

„În pofida încetinirii economiei pe care o vom avea aproape sigur, băncile centrale nu vor renunța la calea lor de creștere”, a adăugat el.

Perspectivele economiei europene sunt „destul de sumbre”, a declarat recent Kenneth Wattret, șeful departamentului economic al S&P Global Market Intelligence pentru sursa citată.

„Pare inevitabil că zona euro se îndreaptă spre o recesiune. Întrebarea este doar cât de adâncă va fi și cât de mult va dura”, a spus el. BCE „are de recuperat”, potrivit economistului.

„BCE este mult în urmă, inflația este excepțional de ridicată și probabil că va rămâne așa cel puțin în următoarele șapte luni”, a spus Wattret.