Creșterea prețurilor de consum în cele 19 țări din zona euro a accelerat la 10,7% în octombrie, de la 9,9% în luna precedentă, depășind așteptările de 10,2%, conform unui sondaj Reuters, deoarece inflația în Germania, Italia și Franța a crescut mai mult decât se preconiza, potrivit datelor Eurostat, publicate luni.

Motorul inflației în zona euro

Prețurile la energie au continuat să fie motorul inflației, dar alimentele și bunurile industriale importate au împins prețurile puternic în sus, chiar dacă serviciile au jucat doar un rol marginal de această dată.

BCE a majorat dobânzile cu 200 de puncte de bază în ultimele trei luni și a promis o nouă înăsprire a ratelor începând cu luna decembrie. Însă piețele au început să anticipeze o încetinire a majorărilor de rate, deoarece se prefigurează o recesiune, iar prețurile la gaze au scăzut de la nivelurile record.

Însă factorii de decizie politică vor fi probabil îngrijorați de faptul că această creștere a prețurilor de bază, care filtrează prețurile volatile la alimente și combustibili, a continuat să accelereze, ceea ce indică o extindere a presiunilor asupra prețurilor, ceea ce crește riscul ca inflația ridicată să se înrădăcineze.

Inflația care exclude alimentele neprelucrate și energia a accelerat la 6,4% de la 6,0%, în timp ce mai restrâns, dacă se filtrează și alcoolul și tutunul a crescut la 5,0% de la 4,8%.

Încrederea investitorilor s-a schimbat parțial

Săptămâna trecută, piețele au estimat o creștere a ratelor de dobândă după ce șefa BCE, Christine Lagarde, a oferit o perspectivă îngrijorătoare asupra creșterii economice, însă o serie de date sumbre privind prețurile de atunci au schimbat, cel puțin parțial, încrederea investitorilor.

De asemenea, Klaas Knot, șeful băncii centrale olandeze, a contribuit la creșterea așteptărilor după ce a declarat că este nevoie de o înăsprire mult mai mare a politicii și că majorarea din decembrie va fi o alegere între 50 și 75 de puncte de bază.

Rata depozitelor BCE, în prezent de 1,5%, este văzută ca atingând un vârf de puțin sub 2,9% în 2023, un salt mare față de așteptările ce se aflau în jurul valorii de 2,6% după ședința de politică monetară a BCE de joia trecută. Dar acest nivel este încă sub nivelul de 3,2% pe care piețele îl estimau cu doar câteva săptămâni în urmă.

O parte a schimbării se datorează faptului că economiștii se așteaptă acum ca blocul comunitar să fie în recesiune până la sfârșitul primului trimestru din 2023, iar o astfel de încetinire este probabil deflaționistă în mod natural, ceea ce face mai ușoară sarcina BCE.

O preocupare cheie

Prețurile la gaze, deși sunt încă ridicate, sunt, de asemenea, mult mai mici față de vârfurile atinse la sfârșitul verii, ceea ce sporește speranța că Europei i-ar putea fi mai ușor să își întărească economia.

Dar euro slab se adaugă la presiunile asupra prețurilor, în timp ce salariile sunt, de asemenea, în creștere, ceea ce reprezintă o preocupare cheie, deoarece o spirală salariu-preț ar face ca inflația să fie și mai greu de combătut.

Următoarea ședință a BCE va avea loc pe 15 decembrie, iar o serie de noi date privind situația economică, la care se adaugă orientările Rezervei Federale americane privind politica monetară, ar putea ghida decizia băncii centrale mai mult decât datele din prezent.