Inflaţia din zona UE a încetinit în luna decembrie pentru a doua lună consecutiv, însă analiştii nu se aşteaptă ca acest lucru să provoace o schimbare de ton din partea Băncii Centrale Europene (BCE).
Inflaţia generală, care include costurile alimentelor şi energiei, a ajuns la 9,2% în termeni anuali, în decembrie 2022, potrivit datelor preliminare publicate vineri de institutul european de statistică, Eurostat.
Inflaţia din zona UE a încetinit în decembrie 2022. Este pentru a doua lună consecutiv, dar BCE nu va scădea dobânda
În noiembrie, inflaţiei a fost de 10,1% şi a reprezentat prima scădere uşoară a preţurilor consemnată din iunie 2021. Economia zonei euro a fost supusă unei presiuni imense în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, costurile energiei şi alimentelor crescând puternic anul trecut.
În efortul de a combate creşterea preţurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 şi a spus că probabil va continua să facă acest lucru în acest an. Rata principală a băncii este în prezent la 2%.
În ciuda altor semne că inflaţia se reduce, analiştii spun că este prea devreme pentru a sărbători şi nu se aşteaptă la o schimbare a politicii din partea băncii centrale. Dobânda ”va ajunge la 3% şi probabil că trebuie să fie menţinută acolo pe tot parcursul anului, chiar dacă recesiunea devine din ce în ce mai evidentă”, a declarat joi Hetal Mehta, de la Legal & General Investment Management.
Informaţia referitoare la inflaţie după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a adoptat un ton şocant în decembrie: ”Nu ne schimbăm, nu ne clintim, dăm dovadă de hotărâre”.
Ea a adăugat că banca are ”mai mult teren de acoperit”.
Majorările de dobândă ale BCE ar putea continua
Pieţele continuă să estimeze o serie de majorări din partea oficialilor de la Frankfurt pe parcursul anului 2023. În acest context, Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la grupul de cercetare Capital Economics, a spus că este puţin probabil ca scăderea inflaţiei să descurajeze BCE, iar majorările de dobândă ar putea continua.
„Este probabil ca BCE să îşi menţină asprimea legată de rate, în ciuda scăderilor deja înregistrate şi a probabilităţii unor noi scăderi puternice în acest an”, a declarat Franziska Palmas, conform ft.com.
În timp ce scăderile preţurilor la combustibili şi subvenţiile guvernamentale au redus ratele inflaţiei globale, presiunile de bază asupra preţurilor rămân puternice.
Potrivit sursei menționate, Berlinul a achitat majoritatea facturilor de gaz ale gospodăriilor pentru luna decembrie, ceea ce, potrivit economiştilor Commerzbank, a redus cu 1,2 puncte procentuale rata armonizată a inflaţiei globale. Rata a scăzut la 9,6%, de la 11,3% în luna precedentă. Însă creşterea costului serviciilor, un indicator al duratei probabile a presiunilor asupra preţurilor, a accelerat în decembrie.