Constatările reflectă provocările tot mai mari ale gospodăriilor care se luptă cu inflația, în ciuda îmbunătățirii indicatorilor economici la nivel macro, relatează Mynewsdesk.

Cercetarea „Calitatea vieții în UE în 2024”, publicată recent, prezintă primele constatări ale sondajului realizat online în toată Europa, în primăvara anului 2024.

Sondajul electronic surprinde situația respondenților europeni după pandemie

Sondajul electronic surprinde situația respondenților europeni, după pandemie, prezentând cele mai recente date privind principalele provocări cu care se confruntă europenii, inclusiv un accent deosebit pe creșterea costului vieții, sănătatea și sănătatea mintală, accesul la servicii de asistență medicală, echilibrul dintre viața profesională și viața privată și schimbări în oportunitățile de telemuncă.

Pe lângă dificultățile tot mai mari de a se descurca, 10% dintre respondenți au spus că au ratat plata chiriei sau a ipotecilor, iar 15% au declarata că au avut restanțe la facturile de utilități – ambele cifre reflectând creșteri față de anul precedent.

Cele mai mari dificultăți le întâmpină oamenii din Grecia, Croația și Estonia

Dintre statele membre, cele mai mari procente ale respondenților cu dificultăți financiare s-au aflat în Grecia, Croația și Estonia. Grecia a avut și cel mai mare procent de respondenți care au afirmat că ar putea fi nevoiți să-și părăsească actuala locuință, în lunile următoare, deoarece nu își mai permit să o achite (22%), urmată de Cipru (19%) și Estonia, Finlanda și Letonia (16%). ).

De asemenea, mai mulți respondenți au declarat că nu-și pot permite anumite articole sau diverse activități, comparativ cu anul 2023. Cele mai frecvente cheltuieli inaccesibile au inclus achiziționarea unui mobilier nou, activități de agrement, vacanțe, o sumă mică de bani de cheltuit săptămânal pentru ceva special și o întâlnire cu familia sau prietenii cel puțin o dată pe lună.

Inflația a epuizat rezistența financiară

Comentând rezultatele sondajului, Massimiliano Mascherini, șeful unității pentru politici sociale Eurofound, a declarat că acesta oferă o perspectivă fiabilă asupra situației gospodăriilor din Europa: „Aceste constatări reflectă realitățile din spatele tendințelor macroeconomice. Inflația foarte mare a epuizat rezistența financiară, ceea ce înseamnă că mari segmente ale societății se luptă acum cu viața de zi cu zi. Acest lucru are consecințe sociale și politice notabile.”

Următoarea rundă a sondajului va avea loc în aprilie 2025.