Inflatia din Slovacia a atins un record al ultimelor 21 de luni. In luna iunie, acest indicator a urcat mult din cauza preturilor la mancare si din domeniul sanitar. Rata anualizata a inflatiei este (dupa normele UE) de 4,3%, in crestere fata de 4% cat era in luna precedenta.

Analistii slovaci cred ca Banca Centrala de la Bratislava si-a ales gresit momentul in care sa doreasca scaderea inflatiei deoarece preturile la mancare pe plan mondial sunt in crestere. Pozitia institutiei dupa anuntarea cifrelor nu a fost una de ingrijorare, „valoarea fiind putin mai mare decat ne asteptam” din cauza cresterii preturilor la energie, mancare si servicii. Si rata inflatiei pe iulie va fi „putin mai mare” aproximeaza banca centrala slovaca.

Si in Croatia, inflatia a crescut peste asteptari. Acolo, inducele se afla in a treia luna de crestere, atingand valoarea de 7,6% pe iunie, dupa ce in mai a fost de 6,4%. Initial, prognozele indicau o crestere dar de 7,1%. Alen Kovac, analist la Erste & Steiermarkische Bank din Zagreb spune ca „cu siguranta ca inflatia a fost peste asteptari si totul se datoreaza preturilor la mancare si transport, din cauza pretului la petrol; probabil ca inflatia va ajunge la 6,5% pana la finele anului”.