România a înregistrat, în luna decembrie, o rată anuală a inflaţiei de 1,3%, depăşind media din Uniunea Europeană (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În schimb, România şi Estonia se situează pe primul loc în UE în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (decembrie 2012 – noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor în decembrie, până la 0,8%, de la nivelul de 0,9% înregistrat în luna noiembrie. Creşterea preţurilor de consum în cele 17 state care utilizează moneda euro este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Inflaţia scăzută permite BCE să menţină dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arată că în zona euro creşterea preţurilor la energie (0,11 puncte procentuale), restaurante şi cafenele (0,05 puncte procentuale) şi ţigări (0,08 puncte procentuale) au fost principalele motive care au stat în spatele majorării inflaţiei în decembrie. În schimb, luna trecută au scăzut preţurile la combustibili pentru transport (0,13%) şi în telecomunicaţii (0,14%).
În decembrie, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,3%) Bulgaria (minus 0,9%) şi Letonia (minus 0,4%), iar cele mai ridicate au fost în Estonia, Austria şi Marea Britanie (toate cu 2%) şi Finlanda (1,9%).
Luna trecută, Banca Central Europeană (BCE) şi-a revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.
SURSA: Agerpres