Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,39% faţă de luna precedentă, oprind astfel declinul care a început în iulie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât pentru a şaptea lună consecutiv, de la 4,96% la 4,94%, atingând minimul ultimilor doi ani şi două luni, potrivit datelor publicate, luni, de INS.

Potrivit INS, preţurile la cartofi au scăzut cu aproape 10% în septembrie, faţă de august. Pe locul doi în topul ieftinirilor se află fructele proaspete – cu un minus de 5% la preţuri, luna trecută. Intrarea pe piaţă a produselor agricole din recolta acestui an este una din explicaţiile ieftinirilor la produsele alimentare.

Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,16% în septembrie, faţă de august, datorită ieftinirilor la produsele agricole vegetale. La carne şi lactate, preţurile au crescut luna trecută cu 0,3-0,5%.

La produsele nealimentare, s-au înregistrat creşteri modice ale preţurilor, în medie cu 0,8%. La capitolul scumpiri, lideri sunt producători de tutun. Românii au plătit, în septembrie, cu 5% mai mult pentru ţigări, din cauza majorării accizelor.

Click aici pentru statistica detaliată a inflaţiei.