Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 0,2% în iulie, în linie cu estimările analiştilor, de la 0,1% luna precedentă şi minus 0,1% în mai, după ce Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În iulie, în zona euro, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la alimente, alcool şi ţigări (1,4%, faţă de un avans de 0,9% luna precedentă) şi servicii (1,2%, comparativ cu un avans de 1,1% în iunie), în timp ce preţurile la energie au scăzut cu 6,6%, comparativ cu un declin de 6,4% în iunie.
Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro s-a situat sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.
În iunie, Cipru, Bulgaria, Croaţia, Spania şi România au înregistrat cea mai mare inflaţie negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. Luna trecută, UE a înregistrat inflaţie zero, de la minus 0,1% în mai şi minus 0,2% în aprilie. AGERPRES