Inflația anuală în zona euro a accelerat la 2,3%

Inflația anuală în zona euro a accelerat la 2,3% în luna noiembrie, conform datelor anunțate vineri de Eurostat, depășind din nou ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit CNBC. Această creștere a fost anticipată de economiștii intervievați de Reuters, care se așteptau la o rată anuală de 2,3%, în creștere față de 2% înregistrat în luna octombrie. Este pentru a doua lună consecutivă când inflația accelerează, după o scădere semnificativă în septembrie, când s-a înregistrat un ritm de 1,7%, ca urmare a reducerii efectelor deflaționiste provenite din scăderea prețurilor la energie.

Inflația de bază a rămas constantă la 2,7%

Inflația de bază, care exclude componentele volatile precum prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, a rămas constantă la 2,7% pentru a treia lună consecutivă în noiembrie. Acest indicator este susținut de instabilitatea inflației serviciilor, care a înregistrat o mică scădere, ajungând la 3,9%, de la 4% în luna anterioară.

În ceea ce privește politica monetară, piețele au înțeles că BCE ar putea efectua o reducere a ratei dobânzii de 25 de puncte de bază în decembrie, aceasta fiind a patra ajustare din acest an. Totuși, speculațiile legate de o posibilă reducere mai mare, de 50 de puncte de bază, și-au pierdut din intensitate în ultima lună. Acest lucru se datorează unor perspective economice ușor îmbunătățite pentru zona euro și unei reveniri a inflației, care au temperați entuziasmul pentru măsuri mai agresive din partea BCE.

Astfel, în timp ce inflația generală a surprins prin accelerarea sa, factorii de bază, precum evoluțiile în sectorul serviciilor, sugerează că presiunile asupra prețurilor rămân consistente. BCE va trebui să navigheze cu atenție între nevoia de a sprijini creșterea economică și de a asigura controlul inflației, păstrând în același timp un echilibru între relaxarea politicii

România, campioană la inflație în UE pentru a opta lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în octombrie până la 2,3%, comparativ cu 2,1% în septembrie, conform datelor publicate de Eurostat.

România rămâne, pentru a opta lună consecutivă, țara cu cea mai mare inflație din UE, înregistrând o creștere a prețurilor de 5%.

În luna octombrie, cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE au fost observate în Slovenia (0,0%), Lituania și Irlanda (ambele cu 0,1%). Pe de altă parte, cele mai ridicate rate au fost înregistrate în România (5%), urmată de Belgia și Estonia, cu 4,5% fiecare.

Comparativ cu septembrie 2024, inflația anuală a scăzut în două dintre statele membre UE, a rămas neschimbată în șase și a crescut în 19 țări membre, inclusiv în România, de la 4,8% la 5%.

În zona euro, rata anuală a inflației a crescut în octombrie la 2%, de la 1,7% în septembrie, când s-a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei ani și jumătate. Astfel, inflația în zona euro a ajuns la nivelul țintei stabilite de Banca Centrală Europeană.