„Deşi datele generale ale activităţilor economice s-au redus în primul trimestru, consumul şi investiţiile rămân puternice. Crearea de locuri de muncă a fost solidă în ultimele luni, astfel că șomajul a scăzut substanţial. Inflaţia rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele dintre ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mari la energie şi presiunilor ample asupra preţurilor. Invazia Rusiei în Ucraina generează dificultăți uriaşe la nivel uman şi economic.

Implicaţiile asupra economiei Statelor Unite sunt foarte incerte”, a declarat Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (FED), potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al instituției respective.

Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC) a explicat faptul că obiectivul principal al Rezervei Federale este atingerea unei rate a inflaţiei de 2% pe termen lung şi a unui nivel maxim al ratei ocupaţionale.

„În sensul acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii fondurilor federale la intervalul cuprins între 0.75%-1.00% şi anticipează că vor fi necesare majorări suplimentare”, subliniază Rezerva Federală (Fed).

Inflația rămâne ridicată. Implicaţiile asupra economiei Statelor Unite sunt incerte

În martie 2022, Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC) a majorat cu 0.25% rata dobânzilor fondurilor federale, de la intervalul 0.00%-0.25% la 0.25%-0.50%. În prezent, majorarea de 0.50% este o creștere semnificativă a ratei dovânzilor bancare din ultimii 20 de ani.

Tot în martie 2022, rata inflaţiei a atins nivelul de 6.6% în Statele Unite ale Americii, reprezentând cel mai ridicat ritm de creştere din ultimii 40 de ani.

Amintim faptul că, săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a afirmat că economia continuă să fie rezilientă, în ciuda scăderii drastice a PIB-ului din primul trimestru din 2022, pe care a atribuit-o unor „factori tehnici„ asociaţi actualelor „provocări istorice”.

Menționăm faptul că valoarea PIB-ului SUA a scăzut cu 1.4% în primul trimestru din 2022, deşi experţii economici estimau o creştere economică de 1.0%.

În ceea ce privește situația economică din Europa, amintim faptul că inflația din aprilie a urcat la 7.5% în UE, de la 7.4% anterior. Campioanele sunt statele baltice, Estonia cu 19%, Lituania 16.6% și Letonia 13.2% dar și Olanda cu 11.2%.

Inflația din aprilie, în Uniunea Europeană, a urcat la 7.5%

Banca Centrală Europeană (BCE) va încerca să găsească o soluție echilibrată la viitoarea sa ședință din 9 iunie, susținând economia, dar pregătind totodată și unele creșteri necesare ale ratelor dobânzilor, investitorii așteptându-se acum la trei majorări în acest an, susține Bogdan Maioreanu, analist economic al eToro.

Inflația a fost determinată de creșterea bruscă a prețurilor la energie și alimente, devenind din ce în ce mai răspândită și mai accentuată. Iar prețurile materiilor prime care o alimentează vor rămâne ridicate, avertizează cel mai recent raport al Băncii Mondiale.

„Războiul din Ucraina a provocat un șoc major pe piețele de mărfuri, modificând modelele globale de comerț, producție și consum în moduri care vor menține prețurile la niveluri istorice ridicate până la sfârșitul anului 2024”.

Se așteaptă ca prețurile la energie să crească cu peste 50% în 2022, înainte de a se relaxa în 2023 și 2024. Totodată, se estimează că prețurile produselor non-energetice, inclusiv cele din sectorul agricol și cele ale metalelor, vor crește cu aproape 20% în 2022 și se vor tempera, de asemenea, în anii următori.

Potrivit raportului, deoarece creșterile de prețuri au fost generalizate la toți combustibilii, există mai puține opțiuni acum pentru a înlocui produsele energetice cele mai afectate.

De asemenea, creșterea prețurilor la unele produse de bază determină creșterea prețurilor și la alte materii prime. Prețurile ridicate la gazele naturale au crescut prețurile la îngrășăminte, exercitând o presiune în creștere asupra prețurilor produselor agricole.

Banca Mondială consideră că răspunsurile politice de până acum s-au axat mai mult pe reduceri de taxe și subvenții, care adesea pot exacerba deficitul de aprovizionare și presiunile asupra prețurilor, în loc să se concentreze pe măsuri pe termen lung pentru a reduce cererea și a încuraja sursele alternative de aprovizionare.

Războiul din Ucraina afectează direct economia europeană

Conflictul ruso-ucrainean și sancțiunile asociate acestuia conduc, de asemenea, la adoptarea unor modele de comerț mai costisitoare care ar putea duce la o inflație de lungă durată. Este de așteptat să provoace o deviere majoră a rutelor din comerțului cu energie.

De exemplu, unele țări caută acum să se aprovizioneze cu cărbune din locuri mai îndepărtate. În același timp, unii dintre mari importatori de cărbune ar putea intensifica importurile din Rusia, reducând în același timp cererea din partea altor mari exportatori.

Această deviere va fi probabil mai costisitoare, notează raportul, deoarece implică distanțe mai mari, iar cărbunele este voluminos și scump de transportat. Devieri de transport și aprovizionare similare au loc și în cazul gazelor naturale și petrolului.

Economia SUA resimte, de asemenea, efectele prețurilor ridicate ale materiilor prime și ale problemelor din lanțul de aprovizionare, ultimele date indicând o scădere anualizată a PIB-ului de 1.4% în primul trimestru din 2022. Scăderile cheltuielilor guvernamentale, ale stocurilor și un dezechilibru record al balanței comerciale au impactat creșterea.

Deși această scădere a declanșat unele îngrijorări legate de recesiune, raportul a arătat o creștere puternică a consumului cu 2.7% după inflație, cea mai mare creștere din ultimele trei trimestre. Analiștii consideră că această scădere abruptă a PIB-ului nu va împiedica probabil Fed să majoreze din nou dobânda în luna mai.

În ciuda acestor previziuni, doar 19% dintre investitorii români care au răspuns la sondajul eToro Retail Investor Beat văd creșterea ratelor dobânzilor ca pe o amenințare pentru investițiile lor. Majoritatea se tem că inflația, conflictele internaționale și starea economiei globale le vor afecta negativ portofoliile de investiții în acest trimestru.