Devine tot mai clar ca la sfarsitul anului, cursul dolarului va trece de pragul de 32.000 lei. Daca, o buna bucata de timp, cumparatorii s-au incapatanat sa afiseze cotatii de 31.950 lei pentru contractul futures leu-dolar scadent la 31 decembrie, anuntul guvernatorului BNR privind atingerea de catre inflatie a pragului de 30%, a urcat brusc cotatiile acestora. Astfel, in data de 14 noiembrie ei au afisat un pret de 32.050 lei, pentru ca a doua zi sa urce la 32.100 lei. La randul lor, vanzatorii au afisat cotatii de 32.300 – 32.350 lei/dolar. Avand in vedere nivelul inflatiei si faptul ca deprecierea leului va fi cu circa patru procente mai mica decat aceasta, la sfarsitul anului cursul mediu al dolarului ar trebui sa fie de circa 32.500 lei.
„O influenta mare in deprecierea leului o va avea, pe langa inflatie, cursul euro, considera un operator sibian. Ramane de vazut care va fi evolutia monedei unice pana la sfarsitul anului. In perioada 8 – 15 noiembrie, euro s-a depreciat cu peste doua procente fata de dolar, coborand sub pragul de 88 de centi. Aceasta s-a reflectat in cursul de schimb, punand sub semnul intrebarii incasarile in lei ale exportatorilor. Pentru a compensa aceste pierderi este posibil ca BNR sa accelereze cresterea dolarului, predictibilitatea cursului devenind mai greu de realizat”.
In piata cu scadenta 30 noiembrie cotatiile operatorilor sibieni s-au mentinut, in perioada 8 – 15 noiembrie, in jurul valorii de 31.600 lei, dupa ce primele contracte au fost realizate la un pret de 31.749 lei. In piata regular nu au fost realizate contracte, cumparatorii afisand cotatii cuprinse intre 31.500 si 31.530 lei, in timp ce vanzatorii au solicitat 31.685 – 31.705 lei, valori normale, luand in calcul faptul ca, in prima jumatate a lunii, deprecierea leului fata de dolar a fost de un procent.
In piata Deal, unde se realizeaza pachete de minim 500 de contracte, tranzactiile s-au realizat, in data de 9 noiembrie, la un pret de 31.700 lei/dolar. In aceeasi zi au fost tranzactionate 2.000 de optiuni CALL pe raportul leu/dolar, la un pret de 31.800 lei, cu prime de 220.000 lei. „Cumparatorul cred ca a fost un importator, care a cautat sa isi acopere orice fel de risc in ceea ce priveste evolutia cursului dolarului”, a declarat un broker sibian.
Americanii au taiat elanul euro
Se pare ca pot cadea in America o suta de avioane sau blocuri si moneda europeana tot nu va reusi, in curand sa sparga pragul de 95 de centi. Analistii internationali considera ca datele economice din SUA sunt nefavorabile iar economia are probleme serioase. Cu toate acestea, sentimentul favorabil dolarului se mentine, insa este incert daca situatia va ramane astfel, pe termen mediu ei asteptandu-se la o deteriorare a sentimentului pozitiv pentru dolar.
Euro ar urma sa evolueze intre 88 si 92 de centi, pe termen scurt, urmand ca apoi sa incerce atacarea pragului de 95 de centi, aceasta miscare putand insa sa fie intarziata pentru 2002. Pe de alta parte, este evident ca evolutia pietei din ultimele saptamani reflecta in mare masura efectul politicilor monetare si fiscale de stimulare economica din Statele Unite, sprijinita si de preturile coborate la energie. Intrucat Rezerva Federala a inceput sa reduca rata dobanzii de referinta inca de la inceputul anului (pentru a stopa din fasa recesiunea economica), analistii se asteapta la o revigorare economica in primavara urmatoare.
De evolutia negativa a euro au profitat speculatorii de la Sibiu, fapt reflectat de numarul mare de contracte realizate in perioada analizata. Daca primele contracte pentru noiembrie s-au realizat la 90,4 – 90,7 centi, maximumul a fost atins in data de 1 noiembrie, 91 de centi. In data de 8 noiembrie, pretul euro coborase deja la 89,8 centi, pentru ca in 13 noiembrie moneda unica sa scada cu aproape doi centi, la 88,2 centi. Procesul de scadere a pretului a continuat a doua zi, cand a fost atins un minim de 88,1 centi, in timp ce pe pietele internationale euro cobora sub pragul de 88 centi. Este posibil ca euro sa scada pana la 86,9 centi, in cazul in care nu va rezista in punctul de suport, care este cel de 89,05 centi.
Ce aduce nou viitoarea lege a burselor?
Am dorit sa aflam de la Alice Oprea, vicepresedintele bursei din Sibiu, ce poate aduce bun pentru economia romaneasca noua forma a Legii Burselor de Marfuri. Contrar altor opinii, Oprea considera ca aceasta va avea drept trasatura definitorie claritatea.

Noua lege isi propune, in primul rand, o delimitare mult mai precisa a operatiunilor care pot fi efectuate la bursele de marfuri si a operatorilor, societati de brokeraj, brokeri si traderi. Are loc tratarea diferentiata a pietelor la disponibil si a operatiunilor specifice acestora de pietele instrumentelor financiare derivate. Se remarca o abordare mai larga si precisa in privinta operatorilor la bursele de marfuri: vor avea acces, prin lege, societatile de valori mobiliare, bancile, societatile de brokeraj si marile firme producatoare (exclusiv in nume propriu si pe contul lor pe pietele la disponibil).
Prin regulamentul privind autorizarea si executarea serviciilor de intermediere la bursele de marfuri se urmareste crearea unor piete bursiere puternice, cu operatori solizi din punct de vedere financiar, credibili, capabili sa execute in cele mai bune si sigure conditii ordinele clientilor. Drepturile si obligatiile traderului fac obiectul unui capitol distinct in cadrul operatorilor la bursele de marfuri, spre deosebire de Legea nr. 129/august 2000. Tot intr-un capitol distinct sunt evidentiate si drepturile si obligatiile membrilor compensatori, ca un element de noutate.
In plus, membrii compensatori trebuie sa fie si membri ai bursei de marfuri. Legea nr. 129/2000 stabilea, in ceea ce privea compensarea si decontarea operatiunilor bursiere, numai atributiile casei de compensatie, omitand obligatiile membrilor compensatori, actionarii acesteia.