Fondul Proprietatea a intrat într-o fază a dezvoltării complet diferită de ce am văzut până acum. În fapt, putem spune că abia acum începe să se comporte realmente ca un fond închis de investiții care urmărește strict profitul și lasă deoparte chestiunile legate de „moralitate“. În sensul că sunt arhicunoscute fondurile de investiții de prin SUA, unde principalii câștigători sunt acționarii mari, cu putere de decizie în politica fondului.

Decizia managerului de fond Franklin Templeton de a vinde parti­cipațiile minoritare nelistate, care au foarte puține șanse de a ajunge la cota pieței, a iscat multe discuții, inclusiv pe tema listării respective­lor societăți. Mai ales că cei de la Franklin Templeton sunt suporteri necondiționați ai privatizărilor prin listare. Totuși, companiile aflate pe lista de vânzare sunt, în mare majoritate, greu de listat, acționarii principali fiind societăți mari de profil, deja listate pe alte piețe de capital.

Vânzare de active și dividende

În primul rând, decizia de vânzare se înscrie în politica managerului de fond de a reduce discountul cu care se tranzacționează acțiunea. Chiar și după căderea recentă a cotației, titlurile FP pot fi cumpărate cu o reducere de aproape 50% față de valoarea activului net (VAN), respectiv 0,59 lei față de 1,129 lei. Valoarea activelor ce urmează a fi comercializate de americanii de la Citigroup Global Markets se ridică la 527,6 milioane euro, adică 15% din VAN. Dacă activele ar fi înstrăinate în acest moment, iar valoarea netă a activelor s-ar reduce în consecință, discountul ar coborî până la circa 30%.
Acționarii ar fi mai câștigați dacă vânzarea ar avea succes. Pe de o parte, cotația nu ar trebui să coboare prea mult, reducerea fiind în continuare semnificativă, iar, pe de altă parte, ar primi dividende, numai bune să acopere o parte a deprecierilor față de valoarea nominală. La evaluarea făcută de Franklin, suma ce ar ajunge la acționari sub formă de dividende ar fi de circa 400 milioane euro net.

Mișcarea ar fi pozitivă și în vederea listării secundare pe care o intenționează administratorul de fond, eventualii investitori având perspectiva unui câștig „imediat“, adică separat de profitul realizat de aprecierea acțiunii în piață. De altfel, aceasta este și evoluția „normală“ pe care o menționam. Misiunea unui manager de fond este să facă profit pentru cei în fața cărora răspunde, adică pentru acționari. Dacă aceasta presupune vânzarea integrală a activelor și desființarea fondului, nu are nicio importanță. Fondurile și managerii lor sunt cunoscute, în SUA, pentru cinismul de care sunt capabile, aceasta însemnând inclusiv falimentarea unei companii pentru valorificarea activelor.

Aprecieri mari la bursă

Sigur, nu este cazul Fondului Proprietatea. Singurul dezavantaj al vânzarii de care vorbim este absența acestora de la bursă. Pe listă se află însă societăți de distribuție și furnizare de electricitate și gaze naturale, a căror deținere este împărțită cu companii precum E.ON, Enel, GDF Suez și Electrica. De listare se poate vorbi doar la companiile încă deținute de stat (Electrica).  
„Mandatul pe care l-am oferit Citigroup este în concordanță cu unul dintre obiectivele noastre cheie, acela de a reduce ponderea companiilor nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea“, spune Greg Konieczny, manager de fond. Desigur, problema va fi găsirea cumpărătorilor, acționarii majoritari nefiind neapărat dispuși să achiziționeze titlurile.

Cotația FP a crescut cu 38% de la începutul anului și până pe 8 martie. Titlurile au recuperat mult peste media pieței, de 17% conform indicelui compozit BET-C, în timp ce indicele BET, al celor mai importante zece companii listate la BVB, s-a apreciat cu 22%. Creșterea s-a bazat pe sentimentul pozitiv care a străbătut piețele internaționale (indicii americani au recuperat aproape integral pierderea din perioada crizei), dar pe rezultatele financiare de anul trecut, majoritatea pozitive. Care rezultate se traduc prin dividende pentru acționari, iar companiile s-au dovedit a fi generoase anul acesta. Perioada următoare ar putea fi însă marcată de deprecieri, din cauza riscurilor externe și a vânzărilor de marcare a profiturilor înregistrate până acum.