Inflatie de case in Ploiesti

Majoritatea ofertei este insa formata din case de dimensiuni mici-medii (o suprafata construita de pana la 150 mp si curte de 200-300 mp), aflate in zone semicentrale, in cartiere traditionale de case. "In mare parte, circa 75% sunt case vechi, construite inainte de nationalizare, nerenovate si doar 25% sunt case ridicate intre 1970 si 2000, ale caror finisaje trebuie readaptate", afirma Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare Adler, din Ploiesti. Numarul proprietarilor care vor sa-s

Majoritatea ofertei este insa formata din case de dimensiuni mici-medii (o suprafata construita de pana la 150 mp si curte de 200-300 mp), aflate in zone semicentrale, in cartiere traditionale de case. „In mare parte, circa 75% sunt case vechi, construite inainte de nationalizare, nerenovate si doar 25% sunt case ridicate intre 1970 si 2000, ale caror finisaje trebuie readaptate”, afirma Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare Adler, din Ploiesti. Numarul proprietarilor care vor sa-si vanda locuintele a crescut simtitor fata de anul trecut, si de aceea preturile de tranzactionare au scazut cu 10-15%. Totusi, proprietarii cer preturi mai mari, la nivelul anului trecut. „In general, proprietarii de case obisnuite, de care este plina piata, pornesc de la preturi de 40.000-50.000 USD, desi ar trebui sa se gandeasca si sa ceara intre 30.000 si 40.000 USD”, declara Laurentiu Dragulin. Cei mai multi clienti solicita astfel de case la aceste preturi si sunt din randul familiilor cu trei-patru persoane, care cauta case mici, cu trei-patru camere.
Asa cum spuneam, vila din imagine este o raritate pe piata locala din Ploiesti, din punctul de vedere al amplasamentului, finisajelor si marimii. Este situata in zona ultracentrala si a fost construita pe un teren de 540 mp. Vila are demisol, parter si etaj, cu cate 200 mp pe nivel si este complet utilata, iar finisajele sunt de lux (pardoseli de gresie si parchet, zugraveli lavabile, ferestre in sistem termopan, centrala proprie etc.). Pretul este piperat si putini oameni din Ploiesti si l-ar permite, dar materialele folosite si zona in care se afla o situeaza in topul caselor aflate pe piata.
Orasul Ploiesti este bogat ca oferta imobiliara si datorita faptului ca este interesant pentru investitori. Firma germana Baumeister construieste, ca antreprenor privat, la marginea orasului, in zona Bucov, un cartier de 80 de unitati locative (case individuale sau duplexuri). Locuintele au suprafete de 120-130 mp, pentru apartamentele in duplexuri, si de circa 300-350 mp, casele individuale. Preturile de vanzare sunt intre 33.000 USD si 150.000 USD, in functie de marimea locuintei si de finisaje. O alta oferta este cea a ANL, care si-a propus sa construiasca la Ploiesti 80 de case, in zona de nord a orasului. „Preturile sunt 40.000-60.000 USD si se adreseaza cumparatorilor cu putere de cumparare medie, dar aceasta oferta nu satisface exigentele celor care cauta o resedinta de lux”, afirma directorul agentiei Adler.

Calificative

Amplasament: HHHHH
Vila se afla in zona ultracentrala a orasului Ploiesti, in imediata apropiere a centrului comercial, pe o strada cu circulatie redusa, care asigura linistea si intimitatea locatarilor.
Suprafata si confort: HHHHH
Casa este uriasa, avand in total o suprafata de 600 mp, dispusi pe trei nivele: demisol, parter si etaj. La parter, numai livingul are 87 mp si in fata casei se afla o terasa de 50 mp, pentru petrecerea timpului liber. Imobilul are centrala termica proprie, garaj cu usa cu telecomanda. La etaj sunt doua balcoane.
Finisaje: HHHHH
Materialele folosite sunt de lux (pardoseli de gresie si parchet, zugraveli lavabile, tamplarie exterioara de aluminiu cu geam termopan, baile sunt echipate modern.
Shopping: HHHHH
Casa este situata in imediata apropiere a centrului comercial, fata de Winmarkt se afla la cateva sute de metri.
Raport pret-calitate: HHHH
Pretul de 250.000 USD este piperat, tinand cont de puterea de cumparare a locuitorilor orasului Ploiesti. Cum insa in oras sunt foarte multi expatriati, care lucreaza la filialele companiilor multinationale, este posibil ca una dintre acestea sa o cumpere ca resedinta de protocol. „Din punct de vedere tehnic, al dotarilor si materialelor pe care le are, vila face banii”, afirma directorul agentiei Adler.

In Bucuresti, preturile stau pe loc

Tranzactiile se fac la aceleasi preturi ca anul trecut. Se scumpesc sau nu casele de pe piata imobiliara libera? Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari dupa anuntarea impunerii de TVA la construirea de locuinte. Acum nu s-au scumpit, dar acest pericol exista.
Reintroducerea TVA pentru constructiile rezidentiale scumpeste locuintele noi cu 19%, atat cat va fi cota TVA pentru toate lucrarile si materialele necesare constructiei unei case noi, incepand cu 1 iunie a.c. Aceasta veste a bulversat piata imobiliara, si unii proprietarii incearca sa profite de moment, urcand nejustificat preturile si pentru locuintele vechi, de pe piata libera. Fenomenul a fost semnalat mai ales in Bucuresti. Tranzactii si operatiuni de vanzare-cumparare se incheie insa la preturi nemajorate si, in unele cazuri, atunci cand este vorba de vile, chiar mai mici, din cauza ofertei mari de pe piata, in comparatie cu cererea scazuta. „Nu, nu au fost vanzari de apartamente sau case la preturi mai mari”, afirma Alexandra Popa, director al agentiei imobiliare CIR din Bucuresti.
„Este foarte posibil sa se intample in viitor, dar deocamdata nu se simte pe piata”, afirma Cristian Ungureanu, director al agentiei Unic Company, tot din Capitala. „Oricum, piata va regla preturile; chiar daca vor fi unii proprietari care le vor mari, ulterior vor fi obligati sa vanda la pretul de piata”, adauga domnul Ungureanu.
„Da, noi asteptam ca reintroducerea TVA sa afecteze si piata locuintelor. In primul rand, se va resimti pe segmentul locuintelor noi, neocupate, si cel mai mult vor avea de suferit developerii, oamenii de afaceri care au facut un business din construirea lor. O parte din potentialii cumparatori de case noi vor fi pusi in situatia de a nu mai avea bani suficienti si de a se reorienta catre locuinte vechi, de pe piata”, afirma Gabriel Sorin Zamfir, presedinte al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari din Romania (UNAI).
Ar putea fi un val de scumpiri concertate, cu maximum 10%, dar nu acum, ci dupa o luna, doua, dupa reintroducerea propriu-zisa a TVA, din luna iunie, sustin expertii imobiliari la unison. Atentie insa, acea marire ar putea „sa prinda” definitiv si sa devina un fenomen, daca va fi sustinuta de cerere (daca numarul cumparatorilor ar creste din varii cauze, precum ar fi, de exemplu, imbunatatirea conditiilor de creditare pentru case, asa cum promit guvernantii).

Exista un precedent de speculatii care au „prins”

In Ardeal, la inceputul acestui an, pretul apartamentelor de pe piata libera a crescut nejustificat, intre 20 si 90%. Trecerea de la marca la dolar sau euro i-a isterizat pe timisoreni, aradeni si clujeni si a dus la situatii socante: un proprietar care cerea pe un apartament 10.000 DM la sfarsitul anului trecut, in ianuarie, februarie si martie cerea 10.000 euro; un alt proprietar, in fata unui client ferm, marea pretul „pe loc”, cu doua-trei mii de dolari. Piata apartamentelor a fost data peste cap, numarul tranzactiilor a fost din ce in ce mai mic, aproape s-a blocat piata, dar proprietarii nu au dat inapoi.
„In materie de apartamente obisnuite, piata nu s-a linistit deloc. Proprietarii cer dublu fata de anul trecut, dar tranzactii se fac doar la preturi cu 30-35% mai mari. Cu toate ca nu exista o cerere mai mare, se fac tranzactii la aceste preturi mai mari, chiar daca mult mai putine”, afirma Stefan Kallos, director al agentiei E.K.S. Company, din Timisoara. La case si vile nu s-a resimtit insa nici o crestere. Si in Cluj se intampla acelasi lucru.