40% dintre români sar peste micul dejun, iar prânzul este masa principală a zilei. Dacă înainte de criză plecau de la casele de marcat încărcaţi de plase, acum, două treimi dintre consumatori spun că iau doar strictul necesar şi şi-au schimbat şi obiceiurile alimentare.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că preţul produselor alimentare a crescut, în medie, cu 6,2% anul trecut faţă de 2011, an în care s-a înregistrat un plus de doar un procent. Scumpirea alimentelor a schimbat şi lista de cumpărături a românilor: 86% dintre români consideră că este scump să mănânci sănătos în România. Efectul: un procentaj ridicat al populaţiei nu are un regim alimentar foarte sănătos şi corect, cu trei mese principale pe zi, potrivit unui studiu IRES. S-a observat că persoanele necăsătorite, cele care locuiesc singure şi tinerii care folosesc îndelung internetul consumă foarte puţine alimente gătite lent, precum ciorba, şi mai mult cartofi prăjiţi, pizza şi grătarele rapide.
În graba către serviciu, prânzul a devenit masa principală a zilei (30% dintre respondenţi, 15% – micul dejun, 7% – cina). Cei mai mulţi respondenţi (89%) iau masa de prânz acasă, 9% la serviciu, şi doar 1% la restaurant. Ce preferăm să mâncăm la prânz?
Click pentru mărire