Capital: Domnule secretar de stat, in cat timp va putea deveni functional noul sistem de informare publica?
Dan Jurcan: Sper ca normele metodologice sa fie avizate inainte de intrarea in vigoare a legii, la 23 decembrie a.c. In 30 de zile, institutiile publice vor trebui sa asigure apoi spatiile necesare functionarii structurilor de informare publica si sa faca modificarile necesare in organigrama. In alte 60 de zile, vor trebui sa-si organizeze doua structuri de comunicare distincte: informarea publica si relatia cu presa. Mai este nevoie de timp pentru angajarea personalului, de pregatirea lui. Realist vorbind, dupa trimestrul I al anului viitor cetatenii vor avea un acces institutionalizat la informatia publica.
Capital: Punctul critic va fi probabil calitatea personalului care va asigura interfata sistemului de informare.
Dan Jurcan: Nu va fi usor sa gasim oamenii potriviti si sa-i formam in sensul unei culturi a transparentei. Lucrurile acestea nu se schimba peste noapte. Vom avea de-a face cu refuzul de a furniza informatii, cu o rezistenta tacita. In Bulgaria, de exemplu, dupa implementarea unei legi similare, peste 40% din aceste refuzuri s-au dovedit a fi nejustificate, pur si simplu nu au dat drumul la informatii, nu vor sau se tem de „ce va zice seful”.
Capital: O alta problema va fi standardizarea procedurilor.
Dan Jurcan: Legea si normele impun un prim nivel de standardizare, legat de termene, proceduri, documente. Pentru trainingul personalului, vom apela la ONG-uri. In plus, sunt in curs de infiintare birouri-model de informare publica, pentru a da o reprezentare unitara tuturor institutiilor. Vor fi zece oficii zonale de informare publica, la Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Satu-Mare, Sibiu, Sfantu-Gheorghe, Timisoara. Speram sa devina functionale in doua luni. Ele vor genera expertiza in plan local, dar si servicii de informare publica – campanii pe teme de interes: UE, NATO, startul in afaceri, investitii, obtinerea de credite, programele PHARE, ISPA, SAPARD etc. Vor oferi informatiile de baza si ii vor indruma pe cei interesati catre alte surse de informare.
Capital: Aveti o estimare a acestor costuri pe care le va induce instalarea unui sistem transparent in administratie?
Dan Jurcan: Fiecare institutie va trebui sa-si calculeze propriile costuri. Prin buget s-au alocat zece miliarde lei, dintre care 3,5 miliarde pentru o dotare minimala.
Capital: Sunteti optimist in privinta eficacitatii sistemului?
Dan Jurcan: Probleme exista si in SUA, unde persista o anumita cultura a secretizarii si dupa 25 de ani de la aplicarea unei astfel de legi. FBI are procese din acesta cauza. Noi plecam de la premisa ca aplicarea legii va porni relativ bine si ca lucrurile se vor regla din mers. Dupa ce vor fi existat si la noi cateva procese legate de accesul la informatiile de interes public, larg mediatizate, sunt convins ca mentalitatea functionarilor publici se va schimba.
Informarea publica se lanseaza la primavara
6 decembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 6 decembrie 2001, 14:00
Capital: Domnule secretar de stat, in cat timp va putea deveni functional noul sistem de informare publica?Dan Jurcan: Sper ca normele metodologice sa fie avizate inainte de intrarea in vigoare a legii, la 23 decembrie a.c. In 30 de zile, institutiile publice vor trebui sa asigure apoi spatiile necesare functionarii structurilor de informare publica si sa faca modificarile necesare in organigrama. In alte 60 de zile, vor trebui sa-si organizeze doua structuri de comunicare distincte: informarea
Etichete: arhiva,
informare
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook