Este anunțul momentului despre pensii! Vești bune pentru românii care contribuie la Pilonul II de pensii. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis ultimele informații cu privire la aceste pensii. Este un record istoric pentru sistem!
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis miercuri un comunicat prin care anunță că valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat.
Potrivit asociației, pe 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.
Record istoric pentru sistem
Conform datelor transmise de asociație, activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022.
De asemenea, față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).
„Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate.
În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi”, se arată în comunicatul transmis de APAPR.
7,8 milioane de români contribuie la Pilonul II
Totodată, asociația susține că 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II, contribuţiile brute virate în sistem fiind de 74,4 miliarde lei, iar plăţile deja realizate de fonduri sunt de circa 900 de milioane de lei.
„Scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiții sau de fluctuații bursiere, ci de inflația record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflația a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global. În marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câștigurile substanțiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuțiile participanților (banii virați în sistem).
Dovada o reprezintă câștigul substanțial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuțiile brute virate în sistem, chiar și luând în considerare rezultatele de anul acesta”, se mai arată în comunicatul APAPR.
De asemenea, potrivit datelor, volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câștig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar și luând în calcul scăderea din 2022.