Producătorul american de medicamente Pfizer, în prezent lider mondial al vaccinurilor anti- Covid-19, este acuzat că a finanțat prezentări educaționale care pretindeau că rivalul său britanic, vaccinul AstraZeneca, este ineficient și chiar periculos, informează Cityam.
O investigație realizată de Channel 4 Dispatches susține că a „descoperit dovezi” conform cărora Pfizer a finanțat o serie de prezentări educaționale despre vaccinul său pe bază de ARNmesager, care au fost livrate profesioniștilor din domeniul sănătății, din Canada.
Important de reținut este faptul că vaccinul Pfizer/BioNTech, care are acum numele de marcă Comirnaty, va fi unul dintre cele mai profitabile medicamente din istoria farmaceutică.
”Dezavantajele” tehnologiei vaccinului cu vector viral
Doar că în respectivele prezentări erau incluse și o serie de informații privind dezavantajele tehnologiei vaccinului cu vector viral care stă la baza serului produs de AstraZeneca, arată Channel 4 Dispatches.
Susținute de personaje care au primit fonduri de la Pfizer, informațiile susțineau că există un risc de „integrare cromozomială și oncogeneză” în vaccinurile cu vectori virali, lucru care sugerează că ar putea transforma o celulă sănătoasă într-una canceroasă. Mai mult, se sugera că vaccinul AstraZeneca nu poate fi administrat persoanelor imunocompromise.
Omul Pfizer scria despre pericolele serului AstraZeneca
Aceste comentarii privind dezavantajele vaccinului cu vectori virali provin dintr-o lucrare științifică, alcătuită de mai mulți autori. Unul dintre aceștia a lucrat mai mulți ani în divizia de vaccinuri a companiei Pfizer.
Channel 4 Dispatches nu a precizat de unde are dovezile privind acuzațiile din ancheta sa, iar Pfizer a negat că „a încercat să submineze eforturile științifice ale altora”.
Pericolul răspândirii dezinformării
Sir Andrew Pollard, șeful grupului de vaccinuri de la Oxford, care a dezvoltat vaccinul Astra Zeneca, a negat toate afirmațiile pe care Pfizer le-a aruncat pe piață și a avertizat asupra pericolelor răspândirii dezinformării. „Asta ar însemna ca vaccinul să se integreze cumva în materialul genetic al oamenilor, ceea ce nu este adevărat”, a afirmat Pollard. Totodată, el a negat faptul că vaccinul AstraZeneca „ar putea” provoca cancer” și că ar fi fost administrat la milioane de pacienți imunocompromiși cărora le-ar fi făcut rău.
Pfizer a reacționat, spunând că „a furnizat fonduri unei agenții terțe” pentru un „program de educație”, dar „nu a distribuit materiale de prezentare și nu a editat sau influențat prezentările”.
Fără număr, fără număr
Pfizer s-a confruntat cu acuzații privind profituri excesive, după ce partenerul său, compania de biotehnologie BioNTech, a anunțat în septembrie 2020 că va primi până la 375 de milioane de euro de la guvernul german pentru a finanța dezvoltarea vaccinurilor.
Channel 4 dezvăluie, de asemenea, o anchetă a unui expert în inginerie biologică, potrivit căreia costurile de producție ale vaccinului Pfizer sunt de doar 76 pence per doză, deși este vândut cu 22 de lire sterline guvernului Regatului Unit.
Pfizer estimează că vânzările vaccinului său vor ajunge la 36 de miliarde de dolari în 2021, dublu față de cel mai apropiat rival al său, Moderna.