Noua cercetare a comparat dosarele de sănătate provenind de la aproape jumătate de milion de veterani din SUA și a constatat că ambele vaccinuri sunt foarte eficiente. Cu toate acestea, unul dintre ele este mai puțin eficient în prevenirea infecțiilor, informează NewAtlas.
La finele anului trecut, pe măsură ce au apărut datele din studiile de fază 3, a devenit clar că vaccinurile pe bază de ARNmesager de la Moderna și Pfizer vor fi foarte eficiente. În studiile clinice și în datele din lumea reală, vaccinurile au prevenit în mod constant COVID-19 simptomatic în procent de peste 90%.
În absența unui studiu clinic direct, head-to-head, nu a fost clar care dintre cele două vaccinuri este mai eficient.
Acest nou studiu și-a propus să acopere aceste lacune, analizând retrospectiv dosarele de sănătate ale Departamentului Veteranilor, cel mai mare sistem integrat de îngrijire a sănătății din SUA.
Dintr-o bază de date de peste trei milioane de veterani, cercetătorii au generat două cohorte, fiecare din câte 219.842 de subiecți, cărora le-au fost administrate vaccinurile pe bază de ARN mesager. S-a constatat că ambele vaccinuri au fost extrem de eficiente în fața variantei Delta, dar Pfizer a fost mai eficient, numărul de infecții cu varianta Delta fiind mai scăzut cu 6,54%, în comparație cu Moderna.
Serul Moderna, mai puțin eficient în prevenirea infecțiilor ușoare și severe
De ce vaccinul pe bază de ARNm de la Moderna e puțin mai eficient decât cel de la Pfizer rămâne întrebare fără răspuns. În esență, ambele vaccinuri sunt oarecum similare, furnizând ARNmesager care codifică aceeași proteină Spike SARS-CoV-2.
Cercetătorii subliniază câteva diferențe mici, dar cheie, între cele două vaccinuri, care ar putea explica discrepanța în eficacitate.
O explicație ar putea fi conținutul diferit de ARNmesager
„O diferență de eficacitate între vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea fi rezultatul conținutului diferit de ARNm al vaccinurilor (100 μg pentru ARNmesager de la Pfizer, față de 30 μg pentru cel de la Moderna), intervalul diferit dintre dozele de amorsare și stimulare sau alți factori, precum compoziția lipidică a nanoparticulelor utilizate pentru ambalarea conținutului de ARNm”, afirmă cercetătorii în studiu.
Studiul nu a investigat diferența dintre efectele secundare
Un factor pe care acest nou studiu nu l-a investigat este diferența dintre efectele secundare ale celor două vaccinuri. Deși efectele adverse grave ale ambelor vaccinuri pe bază de ARNm sunt foarte rare, cercetări anterioare au indicat că serul de la Moderna poate duce la un număr mai mare de efecte secundare ușoare după vaccinare, comparativ cu Pfizer.
Autorii studiului susțin însă că datele arată, în continuare, că vaccinarea este esențială pentru protecția în fața Covid-19.
„Având în vedere eficiența ridicată a ambelor vaccinuri, oricare dintre cele două este recomandat persoanelor care au posibilitatea de a alege”, susține unul dintre autorii studiului, Barbra Dickerman.