Deputatul PNL, George Tuţă, şi senatorul PSD, Radu Oprea sunt autorii propunerii legislative care face parte dintr-un pachet de legi, unele fiind deja în vigoare, prin care se dorește creşterea incluziunii financiare. 100 de parlamentari s-au alăturat inițiativei.

Incluziunea financiară se referă la mecanismele prin care oamenii pot face ca banii să lucreze pentru ei, oferindu-le, astfel, oportunitatea de a-și maximaliza oportunităţile, să se angajeze mai uşor, să devină autonomi, sporind bunăstarea lor şi a familiilor şi aducând avantaje şi pentru societate.

Ce presupune proiectul de lege?

„Mi-am concentrat activitatea parlamentară pe pregătirea şi adoptarea mai multor legi prin care să oferim un cadru predictibil şi, de ce nu, prietenos între cetăţeni şi digitalizare. Drept urmare, am iniţiat proiectul de lege împreună cu Radu Oprea dintr-un motiv foarte simplu. Logica economică ne spune că o dată ce un număr mai mare de români are un cont bancar şi eventual un card ataşat, creşte gradul în care comunitatea face parte activ din circuitul economic.

Mai simplu, a deţine un cont şi un card înseamnă că poţi avea acces la servicii mai bune, la produse mai ieftine. De asemenea, prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetăţean să aibă opţiunea stabilirii unei relaţii predictibile şi unitare cu instituţiile statului. Să renunţăm uşor, uşor la birocraţie, la statul la cozi la ghişee sau casierii, să ne uşurăm viaţa reciproc: a contribuabilului, dar şi a funcţionarilor. Statisticile spun că neîncrederea este mare în rândul acestor categorii: “Cine îţi dă azi ceva pe gratis fără vreun interes ascuns?” Doresc să transmit însă foarte clar: există un interes al statului, deloc ascuns şi foarte legitim.

Românii trebuie să facă parte din circuitul economic bancarizat ca parte a eforturilor de bunăstare. Economia nu poate creşte sănătos decât într-un ecosistem transparent şi digitalizat. (…) Cel mai probabil vom încuraja atragerea de fonduri europene pentru campanii insistente de comunicare adresate categoriilor sociale vulnerabile, cu acces redus la informaţie şi educaţie financiară. Faptul că aproape trei români din patru nu au acces la această informaţie este îngrijorător şi trebuie corectat. Crizele multiple de azi, suprapuse şi interconectate, pot fi trecute ceva mai uşor în condiţiile unei bancarizări crescute a cetăţenilor din România.”, a motivat deputatul PNL George Tuţă.