Există mai multe motive pentru care oamenii de știință nu vor să vadă un virus precum cel care provoacă Covid-19 răspândindu-se printre animale. În primul rând, creează ceea ce este cunoscut sub numele de rezervor, astfel încât, chiar și în cazul improbabil în care toată lumea s-ar fi vaccinat și virusul a încetat să circule printre oameni, ar circula în continuare printre animale și ar putea reinfecta oamenii.

Peter Collignon, profesor de boli infecțioase la Australian National University Medical School, a declarat că, deoarece animalele sunt susceptibile de infectare cu noul coronavirus, eradicarea este aproape imposibilă, scrie Yahoo News.

„Acest virus nu dispare. Va fi cu noi de-acum înainte și vor apărea noi variante”, a subliniat epidemiologul.

Regnul animal, un teren de reproducere continuu pentru virusul mutant

„Vorbesc de o perioadă de 5 până la 10 ani pentru că există un rezervor de virusuri la animale”, a adăugat el. Practic, susține el, regnul animal va oferi efectiv un teren de reproducere continuu pentru virusul mutant.

„Inițial, acest virus a venit de la animale”, a explicat el.

„Dacă ne uităm la o boală ca rujeola, aceasta a venit de fapt de la bovine și apoi s-a adaptat la oameni și a urmat o transmitere de la oameni la oameni”, a amintit Peter Collignon.

”Dacă ar fi vorba doar de transmitere de la om la om, am putea avea o oarecare speranță de a scăpa de virus și de a-l eradica. Dar unele animale sunt deosebit de susceptibile la acest lucru. Nurcile, de exemplu”, spune expertul.

Acesta este motivul pentru care, în 2020, guvernul danez a luat decizia controversată de a ucide aproximativ 17 milioane de nurci din cauza temerilor că acestea ar adăposti o nouă tulpină de coronavirus.

Pisicile și câinii pot fi un rezervor de virus

„Problema este că ori de câte ori ai un rezervor de virus la animale – și chiar și pisicile și câinii pot fi un astfel de rezervor – atunci este foarte dificil să scapi de virus prin vaccinare și alte mijloace, pentru că va reveni”, a spus el.

„De aceea trebuie doar să acceptăm că acest lucru este aici și nu va dispărea”, crede epidmiologul.

În timp ce amenințarea Covid nu va dispărea, răspunsul terapeutic ar trebui să se îmbunătățească. Profesorul Collignon spune că ar trebui să fim foarte optimiști cu privire la succesul vaccinurilor în prevenirea formelor grave ale bolii și în reducerea dramatică a ratelor de deces, precum și a noilor tratamente antivirale care ies pe piață.

COVID-19 se răspândește printre căprioare

Un studiu publicat zilelele trecute de revista Nature arată că, în urma prelevării de mostre de la 360 de căprioare cu coadă albă din nouă zone diferite din nord-estul Ohio, la începutul anului trecut, s-au descoperit şase cazuri în care o tulpină a virusului a fost transmisă unuia dintre animale de la oameni.

Căprioarele sunt „frecvent infectate” cu COVID-19, arată noul studiu. Descoperirea este îngrijorătoare pentru că ar putea indica un nou focar în care se dezvoltă tulpini ale coronavirusului pe care sistemul nostru imunitar nu le-a cunoscut până acum.