Toată Germania e în stare de șoc. Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a informat recent că este posibil ca facturile lunare la încălzire să fie triplate de anul viitor, din cauza scăderii importurilor de gaze rusești.
„Pentru cei care primesc acum factura la încălzire, plățile se dublează deja – și asta înainte de a lua în considerare războiul din Ucraina. Din 2023, clienții trebuie să se pregătească pentru facturi cel puțin triplate”, a declarat Klaus Muller, șeful Agenției Federale de Rețea, conform aljazeera.com
De asemenea, acesta a explicat și că prețurile de pe piață au crescut de șapte ori în anumite cazuri.
Guvernul Germaniei a decis să redeschidă termocentralele pe bază de cărbune și petrol
Amintim că Guvernul de la Berlin a aprobat miercuri, 13 iulie, o reglementare ce permite punerea în funcţiune a termocentralelor pe bază de cărbune şi petrol pentru a economisi gazele naturale, în contextul în care Rusia a limitat livrările de gaze naturale către Germania.
Aceste termocentrale pe bază de cărbune și de petrol, menţinute în rezerva strategică a Germaniei, vor putea funcţiona temporar până la sfârşitul iernii viitoare. Decizia Guvernului face parte din pachetul impulsionat de către Ministerul Economiei şi Protecţiei Climei din Germania, întrucât există riscul ca livrările de gaze rusești să fie sistate, asta dacă Guvernul de la Moscova va decide să se răzbune pe Europa din cauza sancţiunile economice impuse împotriva Rusiei.
„Dorim să economisim gaze acum pentru a ne umple depozitele în perspectiva iernii. Ne vom spori în acest mod precauţiile şi ne vom proteja în faţa unei acutizări a situaţiei actuale pe piaţa energetică”, a explicat miercuri Robert Habeck, ministrul Economiei și Protecției Climatice din Germania.
Potrivit spuselor sale, noua reglementare va permite reintrarea în funcţiune a centralelor care nu funcţionează pe bază de gaze naturale şi care au împreună o capacitate instalată de 4,3 gigawaţi pentru cărbune şi 1,6 gigawaţi pentru uleiuri minerale. Acestora li se adaugă centralele pe cărbune care urmau să fie dezafectate în 2022 și în 2023 şi care însumează o capacitate de 2,6 gigawaţi.
Însă, acum, „obiectivul prioritar de a finaliza renunţarea la cărbune în Germania până în 2030 nu va fi afectat de această măsură temporară”, a precizat Robert Habeck.