Fostul premier Florin Cîțu este de părere că „România este în pragul falimentului”. El spune că este clar că măsurile implementate până acum de Guvern sunt greșite, având în vedere creșterea inflației, dobânzilor și taxelor.
Este ridicol să se dea vina pe tot felul de cauze externe
„Este nevoie de o resetare, URGENT! Toată lumea este de acord că măsurile economice implementate în ultimele luni au fost greșite.
Inflația crește, dobânzile cresc, taxele cresc, veniturile scad, numărul companiilor radiate crește, produsele dispar din magazine din cauza intervenției statului cu bocancii asupra mecanismelor pieței etc.
Este ridicol să se dea vina pe tot felul de cauze externe în loc să recunoască „decision-makers” că din cauza măsurilor populiste luate până acum am ajuns aici. România este în pragul falimentului!
Modelul socialist implementat, în special după 1 aprilie 2022, a dat faliment. Exact cum estimam la începutul anului. Singurele soluții care îi vor ajuta pe toți românii sunt cele care pun în valoare mecanismele economiei de piață și nu cele care le subminează.
Cu curaj putem să schimbăm lucrurile. Încă nu este prea târziu. Altfel, prăbușirea o să fie mult mai dură și cu consecințe pe termen foarte lung.
P.S. Este posibil ca unele partide politice să nu supraviețuiască prăbușirii dacă nu schimbă ceva acum”, a declarat Florin Cîțu în postarea sa de pe Facebook.
Cere analizarea activităţii Ministerului de Finanţe în acest an
Anterior, Florin Cîţu afirma că în următoarea şedinţă a conducerii PNL va cere un vot pentru analizarea activităţii Ministerului de Finanţe în acest an, susţinând că acest minister dă mai mulţi bani pe dobânzi decât tot bugetul Ministerului Transporturilor.
„Parlamentul României, prin comisiile de buget finanţe sau o comisie specială de anchetă, cheamă MF-PSD pentru a da explicaţii referitoare la activitatea financiară în anul 2022. În 2022, MF-PSD a plătit o dobândă medie de 7,2% pentru împrumuturi (ieri MF-PSD a plătit o dobândă de 9,35%). În 2021 şi 2020, guvernele liberale au plătit în medie 3,3% (pentru PSD-işti, 3,3 < 7,2). Problema este ca în 2022 există banii din PNRR care au dobândă zero, dar MF-PSD nu-i foloseşte”, a scris Cîţu, marţi, pe Facebook.
Potrivit lui Cîţu, cheltuielile cu dobânzile în buget au ajuns la maxim istoric.