Campaniile de vaccinare la nivel global împotriva COVID-19 sunt aşteptate cu sufletul la gură de miliarde de persoane, ca fiind momentul ce va duce la anihilarea noului coronavirus. Şi dacă nu se va întâmpla chiar aşa? O informaţie apărută recent pune totul într-o altă lumină.
Programul COVAX, cel prin care Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi propune să vaccineze împotriva COVID-19 şi oamenii din ţările mai sărace are „mari şanse” să eşueze, iar asta va însemna că miliarde de persoane nu vor putea fi vaccinate prea curând, potrivit unor documente interne citate de agenţia Reuters.
Programul OMS duce lipsă de fonduri, prezintă riscuri în ceea ce priveşte furnizarea dozelor necesare şi este gândit în baza unor acorduri contractuale complexe care ar putea întregul program dacă nu se concretizează.
„Riscul de a eşua în implementarea programului COVAX este foarte ridicat”, scrie într-un raport intern ajuns la Consiliul de Administraţie al GAVI, o alianţă de guverne, companii farmaceutice, organizaţii de caritate şi organizaţii internaţionale, care se ocupă cu plănuirea campaniilor globale de vaccinare şi care se află la cârma programului COVAX, alături de OMS.
Miliarde de persoane de pe întreg globul ar rămâne astfel fără acces la un vaccin până în 2024, menţionează unul din documente.
Semnal de alarmă tras şi de cercetătorii din Statele Unite
Aproape una din patru persoane ar putea să nu primească vaccinuri anti-COVID-19 înainte de 2022 întrucât ţările cu venituri mari, unde trăieşte mai puţin de 15% din populaţia globului, au rezervat 51% dintre dozele celor mai promiţătoare vaccinuri. Astfel, ţările cu venituri şi mici şi mijlocii, unde locuieşte peste 85% din populaţia lumii, vor trebui să împartă dozele rămase, susţin cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (SUA), notează Agerpres.
Un răspuns eficient împotriva pandemiei presupune ca ţările cu venituri mari „să participe la o distribuire echitabilă a vaccinurilor COVID-19 la nivel global”, au mai spus aceştia.
„Incertitudinea în ceea ce priveşte accesul global la vaccinurile COVID-19 are la origine nu doar testele clinice în desfăşurare, ci şi incapacitatea guvernelor şi a companiilor producătoare de vaccinuri de a fi mai transparente şi mai responsabile în ceea ce priveşte aceste dispoziţii”, au adăugat aceştia.
Începând cu 15 noiembrie, ţările cu venituri mari au precomandat aproape 7,5 miliarde de doze de vaccinuri de la 13 producători, se mai spune în document. Printre acestea se numără Japonia, Australia, Canada, care au laolaltă peste un miliard de doze, dar au înregistrat mai puţin de 1% din numărul cazurilor de coronavirus din prezent.