Virusul SARS-CoV-2 afectează toate organele, iar pacienții care ajung la terapie intensivă trec prin chinuri groaznice – este avertismentul vicepreşedintelui Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Săndesc. Într-o intervenție la RRA, el a atras atenția că cea mai bună protecție împotriva îmbolnăvirii o reprezintă respectarea recomandărilor specialiștilor: distanțarea socială, purtatul măștii de protecție și dezinfectarea repetată.
”Toți conspiraționiștii, bolnavii de scenarită s-ar vindeca instant dacă ar vedea cu ochii lor ce înseamnă cu pacient grav cu COVID internat la terapie intensivă. Acești pacienți se zbat între viață și moarte, în chinuri, având afectate nu doar plămânii, ci și toate organele. Este evident că este o boală sistemică, atacă toate organele și care impune niște măsuri invazive, maximale. Este o suferință cumplită. Clar, singura soluție este să conviețuim cu această boală și acest lucru e posibil doar prin respectarea acestor reguli de către comunitate”, a spus Dorel Săndesc.
Când ne putem aștepta la o viață aproape ca înainte
„La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli”, a spus Nelu Tătaru la TVR 1.
Veridicitatea coronavirusului a fost pusă la îndoială de către oameni
” Au încurajat acea stare de neîncredere, acea stare de dubiu în rândul populației vizavi de existența acestei pandemii, de existența acestui virus, de efectele negative pe care le poate face. Și, după cum am putut vedea, la două săptămâni avem creșteri de cazuri, avem transmiteri în comunitate, o transmitere accentuată în ultima perioadă, avem o reacutizare a vechilor focare și, în același timp, avem nerespectarea regulilor…
I-aș ruga să treacă prin spitale, să treacă prin spitalele fază 1, fază 2, prin spitalele suport COVID sau să treacă pe la Unitățile de Primire Urgențe. Și, atunci, vor vedea, într-adevăr, că acest virus există, că există boala, că există și forme grave sau severe, că se poate muri și la 30-35 de ani. Și, atunci, nu știu dacă își vor mai permite, cei care încurajează această stare de incertitudine, să păstreze același mesaj”, spune ministrul.
”Cred că până acum patru săptămâni totul decurgea normal, aveam o tranmsitere de 0,6-0,7. A încurajat cred că un moment politic acea stare de relaxare, mai ales că avem și măsuri de relaxare, avusesem trei perioade de măsuri de relaxare, două weekenduri prelungite, 1 Mai, Rusalii, începând de la Paște s-a sesizat acea relaxare, acea senzație de libertate.
Dar cred că implicarea sau trecerea direct dintr-un moment medical într-un moment politic a adus la aceste informații false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii prin care am trecut. Și nu mă feresc să spun, la o nesocotire a întregului efort pe care acest popor l-a făcut timp de două luni și jumătate, când a fost faza cea mai acută.”, a mai spus acesta.