Fostul director al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, Paul Manafort, care a fost găsit vinovat, în 2018, de fraudă bancară și fiscală, a vorbit despre legăturile sale cu rușii.
Într-un interviu acordat recent Business Insider, Manafort a recunoscut că, în 2016, a intrat în contact cu rușii și a împărtăşit sondaje confidenţiale cu un presupus agent de informaţii al Moscovei.
Paul Manafort admite că a predat datele unui sondaj confidențial lui „Konstantin Kilimnik, suspectat de legături cu serviciile secrete rusești”, informează Salon.com.
A condus campania lui Trump din iunie până în august 2016
Manafort, în vârstă de 68 de ani, a condus campania lui Trump din iunie până în august 2016. El a demisionat după publicarea unor articole care dezvăluiau că a primit comisioane în valoare de milioane de dolari, plătite de un partid politic pro-rus din Ucraina. Conform actului de acuzare, Manafort a ascuns de fisc zeci de milioane de dolari primiți în schimbul activităților de consiliere în Ucraina.
Potrivit unui raport al Comisiei Informaţiilor din Senat, „Kilimnik a transmis apoi datele spionilor ruși, susține Trezoreria SUA, care a caracterizat datele drept „informații sensibile privind strategia de votare și campanie”.
A făcut-o pentru bani, nu pentru ca rușii să-l ajute pe Trump
Manafort a declarat în cadrul interviului că nu a încercat să obțină sprijinul Moscovei pentru ca Trump să fie ales și că făcut-o doar pentru a câștiga mai mulți bani, potrivit Business Insider.
„Manafort a declarat că l-a îndrumat pe adjunctul său, Rick Gates, să furnizeze datele sondajelor lui Kilimnik, prin e-mail, pentru ca acesta să fie ”informat”. Scopul său ar fi fost ca, grație accesului pe care îl avea la Trump, să i se deschidă ușa către mai multe afaceri.
Cum se apără Manafort?
„Datele pe care le-am împărtăşit cu el erau un amestec de informaţii publice şi chestiuni mai vechi, din primăvară”, a explicat Manafort.
Datele sondajelor interne se refereau la popularitatea lui Trump în 18 așa numite state ”swing”, care decid soarta alegerilor. „Sondajele aveau ca scop să arate cât de vulnerabilă era Clinton”, a adăugat Manafort.
Manafort, a cărui condamnare a rezultat în urma anchetei din SUA privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016, a fost grațiat de Trump în decembrie 2020. Manafort a fost eliberat din închisoarea federală, fiind plasat în arest la domiciliu din cauza pandemiei.
Acces limitat la comunicările lui Kilimnik cu Manafort
Într-un e-mail confiscat de anchetatori în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller, Manafort i-a ordonat lui Gates, condamnat și el pentru infracțiuni federale descoperite în cadrul anchetei, să-i furnizeze lui Kilimnik date interne, de doar două săptămâni, chiar înainte de o întâlnire cu presupusul agent rus.
Potrivit Comisiei Informaţiilor din Senat, Manafort şi Kilimnik s-au străduit atât de mult să-şi ţină relaţiile secrete, încât ancheta a avut ”acces limitat la comunicările lui Kilimnik cu Manafort”, cei doi folosind ”practici sofisticate de siguranţa comunicărilor”.
În cartea sa, ”Political Prisoner: Persecuted, Prosecuted but Not Silenced”, Manafort susține că avocatul Michael Cohen, administratorul serverului campaniei fostului președinte, a spionat campania lui Donald Trump din 2016.
Cohen, spune Mananfort, avea acces la toate e-mailurile.
„A avut acces la comunicațiile tuturor. Știa tot ce se întâmplă și stătea în biroul lui, spionându-i pe toți”, scrie Manafort în carte.