În momentul în care pandemia de coronavirus a ajuns la apogeul său în China, oficialii s-au folosit rapid şi eficient de tehnilogie, mai exact de smarphoneuri, pentru a identifica și izoleza persoanele infectate care ar fi putut transmite boala.
Câteva luni mai târziu, însă statisticile oficiale arătau încurajatoare. Acestea sugereau faptul că pandemia se afla sub control, însă aplicaţiile de monitorizare guvernamentală au rămas în continuare în funcține.
Mai mult, se pare că acestea vor deveni nelipsite în viaţa cotidiană, cu mare potenţial de a fi utilizate într-o manieră invazivă alarmantă, scrie The New York Times.
Îngrijoări în China
Deși tehnologia a ajutat foarte mulţi angajaţi şi angajatori să-şi reia activitatea profesională şi viaţa de zi cu zi, totodată, aceasta a stârnit îngrijorări în China, unde cetățenii devin din ce în ce mai îngrijorați de intimitatea lor digitală. Totodată, se pare că mai multe companii şi agenţii guvernamentale de acolo au o reputaţie dubioasă în ceea ce privește domeniul protejării informaţiilor personale.
Software-ul de tracking al virusului a colectat multe informaţii, printre care şi date de localizare ale cetăţenilor din sute de oraşe din China. Însă nu au fost impuse anumite limite în felul în care aceste informații pot fi folosite, astfel că, în acest moment autorităţile din unele oraşe upgradează aplicaţiile cu noi caracteristici, sperând că software-ul va avea o existenţă îndelungată, chiar și după ce stare de urgență va lua sfârșit.
Totodată, secretarul general al Partidului Comunist din oraşul Hangzhou a declarat recent că aplicaţia oraşului ar trebui să devină un „gardian intim al sănătăţii” rezidenţilor, una pe care o foloseşti atât de des şi o îndrăgești atât de mult, încât „nu vei putea suporta să te desparţi de ea”.
În prezent, guvernele din multe ţări de pe glob încearcă să pună în balanţă sănătatea publică şi protejarea datelor personale, în încercarea de a-și feri cetăţenii de virus. În China, pe de altă parte, aceste îngrijorări nu sunt legate doar de interferenţa în viaţa privată.
De asemenea, nu există nicio fel de clarificare cu privire la faptul că cetăţenii ar fi împăcați cu ideea că guvernul ştie atât de multe despre ei, chiar şi atunci când scopul declarat este eficienţa şi siguranţa publică.
Cum se folosește software-ul?
Pentru a folosi un astfel de software, oamenii se abonează la sistemul de urmărire înregistrându-şi informaţiile personale, călătoriile recente şi starea de sănătate. Apoi, acest software se foloseşte şi de alte informații ca să atribuie apoi un cod de culoare – verde, galben sau roşu – ce indică dacă respectivul poartă riscul unei infecţii. Paznici postaţi în afara metroului, a birourilor şi a mall-urilor opresc pe oricine să intre, dacă nu are un cod verde.
În Hangzhou, acolo unde sistemul a fost iniţiat, oficialii explorează extinderea acestui cod pentru a alcătui un index de sănătate personală, în care cetăţenii să fie clasificaţi. Nu e clar cum va fi folosit acest rating. Se pare că unii useri vor primi un scor de la 0 la 100, în funcţie de cât de mult au dormit, câţi paşi au făcut, cât de mult fumează sau beau şi alţi parametri nespecificaţi.
Revolta a fost rapidă. Wang Xin, un romancier, se întreba pe o platformă socială: „Nu încalcă acest lucru într-o manieră agresivă intimitatea, ba chiar discriminează împotriva celor cu probleme de sănătate?”
Codurile chinezeşti au apărut în februarie prin eforturile oficialilor locali şi ale companiilor de tehnologie, printre care giganţii internet Tencent şi Ant Financial, iar în câteva săptămâni, deveneau omniprezente. De asemenea, în timp ce armate de gardieni, muncitori şi voluntari erau postaţi peste tot în oraşe ca să verifice codurile oamenilor, aplicaţia a devenit esenţială vieţii cotidiene. A fost chiar și o armă întâmplătoare de luptă contra infracționalității.
Oraşele chinezeşti încearcă acum modalităţi diferite ca să ţină rezidenţii dependenţi de aplicaţie. Shanghai-ul vrea ca aceasta să se transforme într-un soi de asistent digital pentru a accesa servicii locale de tot tipul, nu doar cele medicale.
Totodată, se pare că în unele orașe chineze, acest software distribuie cupoane la magazinele locale, ca o modalitate de-a stimula economia.
În Hangzhou, autorităţile au început să conecteze aplicaţia la dosarele medicale ale cetăţenilor. Acest lucru le permite rezidenţilor să-și programeze vizite la spital. Un document guvernamental subliniază situaţiile în care codurile oamenilor pot fi scanate, astfel încât ei să primească o evaluare a stării lor de sănătate.