Informația care răstoarnă tot ce se știa despre Covid-19. Cum afectează creierul și inima

Sursă: Dreamstime

COVID-19 se poate răspândi la inimă și creier la câteva zile după infectare și aici poate supraviețui luni de zile, provocând efecte secundare și simptome ”long Covid”, susține un nou studiu.

Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH) afirmă că noul coronavirus poate provoca disfuncții ale mai multor organe în caz de infecție acută, relatează Republicworld.

De asemenea, subliniază studiul NIH, Covid-19 duce la simptome prelungite pe care oamenii de știință le denumesc „sechele acute post SARS-CoV-2 (PASC).

Cu toate acestea, intensitatea acestei răspândiri a infecției în afara tractului respirator și timpul până la eliminarea virală nu sunt atât de bine studiate de cercetători. Oamenii de știință afirmă că organele non-respiratorii pot avea răspunsuri imune mai puțin eficiente la virus și, prin urmare, răspândirea virusului în alte organe, inclusiv inimă și creier, poate dura până la 12 sau mai multe săptămâni.

Simptome tulburătoare de COVID-19, în special la nivelul creierului

Oamenii de știință au efectuat autopsiile a 44 de pacienți cu COVID-19 pentru a vedea distribuția SARS-CoV-2 în corpurile lor, replicarea acestuia și specificitatea tipului celular din organe, inclusiv în creier. Ei au studiat pacienții timp de aproape șapte luni de la debutul simptomelor și au descoperit simptome tulburătoare de COVID-19, în special la nivelul creierului.

„Am detectat ARN-ul SARS-CoV-2 în mai multe segmente anatomice, inclusiv în regiuni din creier, timp de până la 230 de zile după debutul simptomelor”, au scris oamenii de știință în studiul care urmează să apară în revista Nature.

Modificări în creier

Au existat studii complete în trecut și dovezi clare că SARS-CoV-2 provoacă modificări moleculare profunde în creier, detectate la persoanele care au murit de COVID-19.

„Semnătura pe care virusul o lasă în creier vorbește despre o inflamație puternică și circuite cerebrale perturbate, similare cu cele pe care le-am observat în cazul bolii Alzheimer sau al altor boli neurodegenerative”, susține autorul principal Tony Wyss, profesor de neurologie și științe neurologice.

Simptome psihotice depistate la pacienții din SUA

Înaintea acestui studiu, New York Times a publicat o informație, conform căreia mai mulți pacienți din SUA infectați cu COVID-19 au avut simptome psihotice, determinând inițierea unui program de tratament psihiatric pentru aceștia.

Dr. Hisam Goueli, de la Spitalul South Oaks, a relatat că a observat cel puțin patru pacienți fără antecedente de boală mintală care au simptome psihotice după ce s-au vindecat de COVID-19.

Întârzierea în eliminarea virusului a provocat sechele post-acute ale SARS-CoV-2

În acest nou studiu, oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din Maryland au descoperit că virusul s-a răspândit cu mult dincolo de tractul respirator, fiind prezente urme și în alte câteva organe. Întârzierea în eliminarea virusului a fost cea care a provocat „sechele post-acute ale SARS-CoV-2”, despre care Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA spune că sunt asociate cu o gamă de simptome de lungă durată în rândul celor care au contractat anterior coronavirusul.

”Rezultatele arată fără echivoc că, în timp ce cea mai mare sarcină a SARS-CoV-2 se află în căile respiratorii și în plămâni, virusul se poate disemina chia de la începutul infecției și poate infecta celulele din întregul corp, inclusiv creierul”, susține Daniel Chertow, co-autor al studiului.