Secretarul de stat este de părere că pacienții care sunt asimptomatici pot transmite și ei boala dar contagiozitatea este redusă. Acesta a mai declarat că pacienții asimptomatici, de cele mai multe ori, nu devin simptomatici pentru că riscul este foarte mic.
„Contagiozitatea asimptomaticilor e mai redusă. Dar chiar dacă e redusă, asta nu înseamnă că nu există. Pacienții asimptomatici pot transmite boala. În general, pacienții asimptomatici rămâne asimptomatici, au un risc mic de a deveni simptomatic, un procent relativ mic devin simptomatici”, a declarat secretarul de stat.
Situația coronavirus în România
Horațiu Moldovan a fost întrebat cum vede situația din România. Acesta a fost de părere că momentan situația nu este îngrijorătoare. Deși numărul infecțiilor este mai mare decât în primele luni, acesta a spus că nu aveam de-a face cu o explozie a cazurilor.
„N-aș face afirmația că este situația atât de ingrijorătoare. Numărul infecțiilor este la un nivel mai ridicat decât în primele trei luni, dar este un număr relativ constant.
Nu avem de-a face cu o explozie, cu o creștere exponențială a cazurilor. Dacă creșterea este liniară, putem gestiona situația. Numărul este încă suficient de mic să poată fi controlat și să putem îngriji eficient în secțiile de Terapie Intensivă.
Dacă reușim să menținem, ne putem instala într-o fază de platou cu o anumită doză de optimism”, a declarat Horațiu Moldovan.
Cazurile de la ATI și decesele
Moldovan a mai precizat că acum, numărul celor aflați la Terapie Intensivă este mai mic decât la începutul pandemiei. În plus, acesta a mai adăugat că rata mortalității este relativ constantă.
”Rata de mortalitate se menține relativ constantă în ultima săptămână. În ceea ce privește numărul de pacienți din Terapie Intensivă, înainte, în prima parte a epidemiei am avut în jur de 250 pe zi, acum avem peste 400, dar și acest număr se încadrează pe o linie relativ constantă, nu avem de-a face cu o explozie, o creștere exponențială.
Atâta timp cât această creștere este liniară, moderată, există elemente de optimism, în sensul că putem gestiona situația. Putem să îngrijim și mai mulți pacienți decât în momentul de față.”, a declarat prof. Horațiu Moldovan.
Nu se poate testa la scară largă
Secretarul de stat a mai meționat că este imposibil ca toată lumea să fie testată. Din această cauză trebuie aplicate anumite principii epidemiologice.
”Nu putem testa pe toată lumea, 18 milioane de oameni este imposibil, abia acum avem un milion și ceva de pacienți testați. Nu avem posibilitatea tehnică, este clar că trebuie să testăm doar o parte. Ca atare, trebuie să aplicăm niște principii de epidemiologie ca să testăm pacienții care au șansa cea mai mare să fie pozitivi, ca să-i depistăm și să-i izolăm de alții, conform definiției de caz.
Dacă testăm pe toată lumea, putem avea un caz la o mie, dacă testăm la rând, fără criterii epidemiologicii, atunci nu are reprezentativitate. Putem testa un eșantion după criterii științifice.
Am ales 30.000 de oameni, se testează, este un program care se derulează, început acum două săptămâni. Este vorba despre o testare serologică. Rezultatele le putem extrapola la întreaga populație”, a explicat prof. Horațiu Moldovan.