Marcel Ciolacu nu își dorește un alt USL

Duminică, 26 martie 2023, în cadrul unei emisiuni TV de pe România TV, președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a anunțat că nu își dorește un alt USL (Uniunea Social-Liberală)

„Eu nu trăiesc în trecut. Avem puncte și principii (PSD și PNL – n.r.) unde ne regăsim”, a spus el.

În cadrul acelei emisiuni TV, liderul social-democraților a fost întrebat cum de funcționează acum coaliția de guvernare PNL-PSD, din moment ce USL-ul nu a rezistat.

„USL s-a făcut împotriva cuiva. Domnul (Traian) Băsescu și-a câștigat calitatea de dușman, eu am adevarsari politici. Eu nu fac alianțe împotriva cuiva. Acum avem un proiect de țară comun. Puterea mea vine din interiorul PSD. Dacă nu ne intră bine asta în cap, dacă credem că suntem Mesia pe pământ, vom sfârși ca ceilalți. Acum, pe principiile de bază picăm de acord”, a fost răspunsul dat de Marcel Ciolacu.

Despre USL

Vă amintim că Uniunea Social-Liberală (USL) a fost o alianță politică parlamentară și preelectorală, formată între partide de stânga și dreapta. USL a fost constituit la inițiativa lui Dan Voiculescu pe data de 5 februarie 2011, între Alianța de Centru Dreapta (compusă din Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Conservator) și Partidul Social Democrat (PSD). Factorul de unificare al acestor partide complet diferite ideologic a fost opoziția la adresa președintelui României, Traian Băsescu, motiv pentru care USL a fost adesea comparat cu „monstruoasa coaliție” care l-a înlăturat pe Alexandru Ioan Cuza de pe tronul țării în anul 1866.

Liderii PNL, PSD și PC din acea vreme au semnat, la Palatul Parlamentului, protocolul de funcționare a Uniunii Social Liberale (USL).

În urma căderii Guvernului Ungureanu, ca rezultat al adoptării unei moțiunii de cenzură USL, în data de 7 mai 2012, Victor Ponta a fost învestit de președintele în exercițiu, Traian Băsescu, în funcția de prim-ministru al României. După căderea Guvernului Ungureanu, s-a format Alianța de Centru-Stânga, alcătuită din PSD și UNPR.

USL-ul a câștigat alegerile parlamentare pe data de 9 decembrie 2012 în formula PSD-UNPR-PNL-PC, după care s-a format al doilea guvern USL, ”Guvernul Ponta 2”. Din cauza unor neînțelegeri dintre PNL și PSD, pe data de24 februarie 2014, liderul PNL a anunțat sfârșitul USL, respectiv ieșirea liberalilor de la guvernare.

Sursă: Wikipedia