Executivul are suficienți bani pentru plata pensiilor
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat luni, 1 mai 2023, că există suficienți bani la bugetul statului pentru plata pensiilor.
„Exclus aşa ceva, nu vreau să circule aşa ceva, nu cred că părinţii şi bunicii noştri merită ca o asemenea informaţie să nu fie exclusă din start. Nu este nicio problemă cu plata pensiilor şi nu va fi niciodată o problemă cu plata pensiilor”, a zis el în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.
Declarația sa a fost făcută la scurt timp după ce directorul Casei Județene de Pensii Brașov, Diana Itu, a spus că România este în pericol să nu mai poată plăti pensiile.
„La nivelul anului 2022, avem un număr de aproximativ 160.000 de pensionari, din care 150.000 sunt pensionari de stat, 5000 sunt pensii comunitare, 853 avem pensii de agricultori, iar 10.300 avem pensii speciale”, a spus aceasta, potrivit Adevărul.
Potrivit sursei citate anterior, în județul Brașov sunt 115 de persoane cu vârsta peste 65 de ani la 100 de copii până în 15 ani, în timp ce media la nivel național este de 121 de persoane cu vârsta peste 65 de ani la 100 de copii până în 15 ani, ceea ce înseamnă că sunt și județe unde taxele și impozitele pe salarii nu reușesc să acopere pensiile.
România are tot mai mulți pensionari și tot mai puțini angajați, sistemul de pensii fiind grav afectat
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), populația României îmbătrânește rapid. Pe zi ce trece, crește numărul pensionarilor și scade numărul angajaților, care plătesc contribuții la bugetul de pensii.
Pe data de 1 ianuarie 2023, românii cu vârsta de 65 de ani și peste depășeau cu 22% populația cu vârsta de până în 14 ani. Din nefericire, procesul de îmbătrânire al populației României va continua, căci natalitatea este în scădere.
În 2022, de exemplu, s-au născut puțin peste 170.000 de copii, fiind cea mai scăzută natalitate din 1930 încoace. În următoarele decenii, ponderea copiilor, adolescenților și adulților apți de muncă se va reduce considerabil, în timp ce ponderea pensionarilor va crește treptat.
Potrivit unei analize realizată de CFA România, în 2060, doar 12% din populația România va avea sub 14 ani, 61% va avea între 15 ani și 64 de ani și 26% va avea peste 65 de ani. Scăderea numărului românilor apți de muncă, plus creșterea numărului pensionarilor în totalul populației pune presiune pe sistemul de pensii pentru că vor fi puțini oameni care să plătească contribuțiile la bugetul de pensii.
În prezent, analiștii financiari estimează că în 2035 rata de înlocuire a ultimului salariu cu pensia va scădea la 30- 35%, față de circa 40%, cât este în prezent. Pe scurt, pensiile vor fi prea mici pentru nevoile românilor.