Noul coronavirus este diferit de oricare altul, așa că inițial s-a spus că virusul a apărut în mod natural și a ajuns la oameni în urma contactului om-animal. Apoi a apărut teoria că virusul a apărut pentru prima dată la oameni în urma scurgerii sale din laboratorul de la Institutul de Virologie din Wuhan, scrie Bigthink.
Dar acest al doilea scenariu a fost contrazis imediat de majoritatea experților în virologie. Virușii sunt organisme complexe, foarte evoluate, iar majoritatea mutațiilor lor ar face ca aceștia să fie mai puțin eficienți decât ar admite evoluția naturală. Cele mai multe modificări ale secvenței genetice a unui virus ar duce la nereplicarea acestuia, nu la codificarea proteinelor sau la funcționarea sa la fel de eficientă.
Altfel spus, ar fi nevoie de o cunoaștere foarte bună a modului în care se pot crea și manipula viruși care depășesc cu mult limitele capacităților științifice moderne.
Cum putem ști cu siguranță originile SARS-CoV-2
Singura modalitate de a da crezare tezei unei scurgeri de laborator ar fi găsirea unui rezervor de viruși într-o populație de animale, unul care ar fi putut ajunge în piața din Wuhan, acolo unde coronavirusul pare să fi sărit prima dată la oameni. Și care să se potrivească mult mai bine cu SARS-CoV-2 decât un virus precum RaTG13.
Nu s-a găsit dovada incriminatoare căutată de toată lume
Este important de reținut că, după doi ani de căutări și cercetări, nu s-a găsit dovada incriminatoare căutată de toată lumea: adică acel rezervor animal al unui virus asemănător SARS-CoV-2. Acest lucru nu este chiar surprinzător. Rar poate fi descoperită rapid originea animală a unei noi boli și, în multe cazuri, nu se întâmplă niciodată.
Animalele gazde pentru SARS-1 și pentru MERS au fost găsite în mai puțin de un an, dar acestea sunt excepțiile. A fost nevoie de zeci de ani pentru a găsi animalul gazdă pentru HIV, în timp ce cel pentru pentru rujeolă, variolă și cel mai recent focar de ebola nu a fost niciodată găsit.
Ce s-a descoperit totuși
În schimb, un studiu publicat în revista Nature arată că virusul SARS-CoV-2 nu a fost creat în laborator. Datele genetice arată fără putință de tăgadă că virusul nu este derivat din nici un alt virus creat în laborator, se arată în studiul publicat de Nature.
Datele genetice prezentate de cercetători arată că SARS-CoV-2 nu este produs dintr-un schelet viral utilizat precedent.
Echipa a venit cu două scenarii plauzibile pentru a explica originea SARS-CoV-2. În primul rând este vorba de selecția naturală într-o gazdă animalică înaintea transferului zoonotic (către om) și în al doilea rând de selecția naturală în oameni, după transferul zoonotic. Partea noului coronavirus care permite infectarea gazdelor umane, RBD, a fost acum găsită în natură, în viruși mai asemănători cu SARS-CoV-2 decât oricare alt coronavirus.