Informația despre COVID pe care o aștepta toată lumea. S-a aflat, în sfârșit, adevărul

Sursă: Dreamstime

Încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință și medicii se temeau că infectarea cu SARS-CoV-2 ar putea să nu declanșeze un răspuns imunitar puternic, astfel încât infecția nu va da aduce acea protecție pe termen lung pe care o dorim. În timp, s-a dovedit că o infecție simptomatică declanșează un răspuns imun remarcabil în rândul oamenilor, oferind protecție împotriva formelor severe ale bolii și decesului, poate chiar și pentru câțiva ani.

Temerea inițială a experților se baza pe date preliminare din laborator, dar și pe o înțelegere defectuoasă a modului în care funcționează sistemul imunitar. După doi ani de pandemie Covid-19, date mai clare conturează o imagine mai optimistă despre imunitate. Mai precis, o infecție simptomatică declanșează un răspuns imun incontestabil, scrie NPR.

Mai mult, după cum arată numărul impresionant de studii, dacă ne-am vaccinat, protecția este, probabil, și mai bună. Iată mai jos trei întrebări cruciale pe care oamenii și le-au pus de-a lungul pandemiei și la care cercetătorii încep să răspundă, având în spate numeroase studii și date din lumea reală.

Dacă am avut COVID, suntem protejați pe viitor împotriva unor forme severe ale bolii?

Odată infectat cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar generează două tipuri de protecție: protecție împotriva reinfectării și protecție împotriva bolilor severe la a doua infecție.

Protecția împotriva formelor severe ale bolii poate persista ani de zile

”Dacă aveți sub 50 de ani și sunteți sănătos, atunci infectarea vă oferă o protecție eficientă împotriva unor forme severe ale bolii dacă veți fi infectat din nou, într-un viitor val”, spune epidemiologul Laith Abu-Raddad, de la Weill-Cornell Medical-Qatar.

„Este foarte important, pentru că, în cele din urmă, fiecare dintre noi se va infecta”, spune el. „Dar dacă o nouă infecție se dovedește a fi mai ușoară, ne va permite să conviețuim mai bine cu această pandemie”, explică el.

Și iată că putem spune că avem o „veste cu adevărat bună”, adaugă Abu-Raddad, care susține că protecția împotriva formelor severe ale bolii poate persista și ani de zile. În plus, studiile din laborator sugerează că protecția pe termen lung după infecția cu COVID-19 durează foarte mult, cel puțin în cazul persoanelor sănătoase. Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 persistă în sânge luni, posibil ani la rând, după o infecție, spun oamenii de știință de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson și de la Universitatea Emory.

Ne putem reinfecta dacă am avut COVID sau dacă am fost infectați și suntem și vaccinați?

Din păcate, răspunsul este negativ. „Reinfecțiile nu sunt doar posibile, ci aproape inevitabile”, spune biologul evoluționist Jeffrey Townsend de la Universitatea Yale. Toate dovezile de până acum confirmă asta.
Pentru a estima cât de des vor apărea reinfecțiile cu SARS-CoV-2, Townsend și echipa sa au studiat alte patru coronavirusuri. Riscul de reinfecție este, probabil, foarte scăzut imediat după ce te-ai îmbolnăvit, estimează Townsend și echipa sa.

Oamenii vor fi reinfectați în fiecare an sau la doi ani cu SARS-CoV-2

Datele lor sugerează că, în medie, oamenii vor fi reinfectați în fiecare an sau la doi ani cu SARS-CoV-2. Dar riscul specific de reinfecție depinde în mare măsură de situația personală, cum ar fi expunerea la locul de muncă.

De ce sistemul imunitar poate preveni forme severe, dar nu poate stopa reinfecția?

Nimeni nu știe cu certitudine. ”Dar poate fi o strategie deliberată a sistemului imunitar”, a explicat imunologul Jonathan Yewdell. Sistemul imunitar ar putea să decidă, în cazul coronavirusurilor, că nu merită oprirea infecției, atâta timp cât poate stopa bolile grave, care pun viața în pericol, adaugă el. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar nu este construit pentru a opri orice boală sau infecție asimptomatică. Și cu siguranță nu este construit pentru a „vă oferi un test PCR negativ”, spune Yewdell.

Experții sunt convinși că, pe viitor, chiar dacă vor exista mai multe infecții, vom asista la mai puține spitalizări și decese.