Un mic studiu preliminar a constatat o scădere semnificativă a modului în care anticorpii provocați de vaccin vizează varianta Omicron a coronavirusului. Dar varianta nu s-a sustras complet imunității oferite de vaccin sau a trecerii prin boală, au constatat cercetările.
Omicron, o amenințare mai mare decât variantele mai vechi. Ce s-a descoperit de curând
Rezultatele susțin ipoteza că varianta Omicron este o amenințare mai mare la adresa imunității decât alte variante, dar experții avertizează că implicațiile pentru protecția în lumea reală sunt limitate, relatează Statnews.
Deși studiul nu a inclus persoane care au primit doza booster, cercetarea sugerează că persoanele care au fost infectate anterior și apoi vaccinate sau persoanele care au primit doza booster, ar trebui să aibă un nivel mai mare de protecție, chiar și împotriva variantei Omicron.
Datele sunt printre primele legate de impactul pe care Omicron îl are asupra protecției imunitare.
Numărul mare al mutațiilor pe care varianta Omicron le are i-a determinat pe experți să anticipeze o scădere a activității de neutralizare. În esență, din cauza mutațiilor, anticorpii neutralizanți generați de vaccinuri nu recunosc această versiune a virusului, precum și forma originală a virusului SARS-CoV-2, care este ceea ce vizează vaccinurile Covid în prezent.
O reducere de 41 de ori a neutralizării împotriva Omicron
Oamenii de știință au descoperit că, în general, a existat o reducere de 41 de ori a neutralizării împotriva Omicron, în comparație cu o formă timpurie a coronavirusului, o scădere substanțială, dar nu neapărat devastatoare. Și, au observat cercetătorii, „sustragerea nu a fost completă”.
În special, cinci dintre participanții care fuseseră infectați anterior au menținut „niveluri de neutralizare relativ ridicate cu Omicron”.
Infecția anterioară, combinată cu vaccinarea completă, poate crește puterea de neutralizare a organismului
Acest lucru sugerează, spun autorii, că infecția anterioară, combinată cu vaccinarea completă, poate crește puterea de neutralizare a organismului chiar și împotriva unei variante la fel de evoluate ca Omicron.
Mulți experți presupun că Omicron ar putea să ducă la mai multe ”infecții revoluționare” și reinfecții, dar că, pentru majoritatea oamenilor, protecția în fața unor forme mai grave ale bolii va fi menținută.
Angela Rasmussen, virolog la Organizația pentru Vaccin și Boli Infecțioase de la Universitatea din Saskatchewan, crede că rezultatele noului studiu sunt „destul de așteptate”, pe baza analizelor mutațiilor sale. Dar, a adăugat ea, „sunt mulțumită că nu a depășit așteptările privind o neutralizare redusă”.
O creștere a reinfecțiilor, mai degrabă decât a noilor infecții, ar fi un indiciu că noua variantă a dezvoltat capacitatea de a se sustrage imunității naturale de la infecția anterioară, mai susțin medicii.