”Long Covid” este un termen folosit în mod obișnuit pentru a descrie semnele și simptomele care continuă sau se dezvoltă după o infecție acută. Unii  experți din domeniul sănătății susțin că un mecanism autoimun declanșat de proteina Spike a SARS-CoV-2 ar putea explica atât simptomele Long Covid, cât și unele efecte secundare rare ale vaccinului, relatează Express.

Aceste efecte pe termen lung ale Covid afectează aproximativ 5 până la 30% dintre cei infectați cu COVID-19. Unele studii au descoperit că virusul poate rămâne, în anumite cazuri, în țesuturile unei persoane și poate provoca diverse probleme de sănătate, notează ziarul britanic. Alte dovezi indică faptul că efectele secundare ale infecției ar putea juca un rol chiar și după ce organismul elimină virusul.

Aceeași proteină pe care o folosesc multe vaccinuri pentru a declanșa un răspuns imun

Un studiu efectuat pe animale a observat că anticorpii care vizează proteina Spike a SARS-CoV-2, aceeași proteină pe care o folosesc multe vaccinuri pentru a declanșa un răspuns imun protector, ar putea provoca unele daune colaterale, susține Harald Prüss, neurolog la Centrul German pentru Boli neurodegenerative și la Spitalul Universitar Charité din Berlin.

În 2020, în timp ce analizau, pe cobai, terapii cu anticorpi pentru COVID-19, Pruss și colegii săi au descoperit că din 18 anticorpi pe care i-au identificat cu efecte puternice împotriva SARS-CoV-2, patru au vizat și țesuturile sănătoase. Un potențial semn de avertizare că ar putea declanșa probleme autoimune.

Unii cercetători analizează și o cauză posibilă pentru care Long Covid provoacă cheaguri mici în sânge. Resia Pretorius, fiziolog la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud, a publicat anul trecut dovezi preliminare conform cărora cheagurile microscopice pot persista și după ce infecția cu Covid s-a eliminat. Acestea ar putea interfera cu cantitatea de oxigen, ceea ce ar putea explica unele simptome lungi de Covid, inclusiv așa numita „ceață a creierului”.

Ceața creierului și tromboza venoasă profundă

Pretorius susține însă că unii pacienți au avut probleme similare și după vaccinare. Acestea includ simptome asemănătoare cu Covid pe termen lung, cum ar fi ceața creierului, precum și alte probleme de coagulare, cum ar fi tromboza venoasă profundă.

Cauza acestor probleme de coagulare, deșit foarte rare, dar severe, mai ales după vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson rămâne însă necunoscută. Cel mai probabil, susține Pretorius, toate vaccinurile anti-COVID-19 ar putea declanșa uneori probleme de coagulare.