La aproape fiecare deplasare pe care o are în străinătate cu ocazia vizitelor oficiale, Klaus Iohannis stabilește traseul aeronavei cu care călătorește. În aproape toate cazurile, Iohannis face escala în Sibiul natal, acolo unde locuieşte Carmen Iohannis.
Vizita lui Klaus Iohannis în Japonia a declanșat o dezbatere în spațiul public. Subiectul care a stârnit interesul oamenilor este aeronava folosită de șeful statului pentru călătorie dar mai ales traseul ales. După decolarea de pe Aeroportul Internațional Otopeni, Iohannis a cerut o escală în Sibiu. Se pare că escala este un obicei în zborurile președintelui statului atunci când zboară peste hotare.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Boarding Pass, în anul 2022 și în primele două luni ale lui 2023, președintele României a avut 26 de călătorii cu avionul – atât pe teritoriul țării cât și în străinătate – iar cele mai multe dintre acestea au avut și o oprire în Sibiu, orașul în care locuiește și lucrează Prima Doamnă.
Prima escală este la Sibiu, de unde se îmbarcă soția sa
Sursa citată precizează că, în 19 din cele 26 de zboruri, aeronavele care îl transportau pe Klaus Iohannis au avut escale de câteva zeci de minute în Sibiu. S-a întâmplat în cazul a șapte drumuri spre Bruxelles, precum și alte deplasări cum ar fi în Marea Britanie, Egipt sau Statele Unite.
Este posibil ca opririle în Sibiu să fi fost cerute de președinte pentru soția sa, astfel încât Carmen Iohannis să nu fie nevoită să se deplaseze până în București înainte de vizitele oficiale.
Același site a dezvăluit că Iohannis a călătorit în Japonia cu un avion privat care a plecat de la Bucureşti şi a făcut o escală la Sibiu, precum şi o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).
Iohannis a călătorit în condiții de lux în Japonia
Preşedintele României a călătorit în Japonia şi Singapore cu un avion Boeing 737-900ER(BBJ) Global Jet. Capacitatea sa de transport este de numai 19 pasageri. Iohannis a călătorit pe ruta Bucureşti – Sibiu – Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023.
„Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloţii au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).
Durata zborului dintre Bucureşti şi Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu şi Baku a fost de două ore şi 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore”, a scris Boarding Pass în postare.