Pentru a fi eliberată condiționat, fostul ministru ar trebui să execute două treimi din pedeapsa primită, adică undeva la 4 ani.
Avocatul Elenei Udrea, Adrian Cuculis, a spus ce șanse mai are fostul ministru să scape de închisoare, dar și ce se întâmplă după ce ÎCCJ i-a respins recursul.
„Nu avea cum să admită, sub nicio formă, cererile. Ar fi fost pur și simplu ilegal să admită așa ceva. Nici nu aveau cum să-l admită așa pentru că din punctul acesta de vedere, ca să fie admisibil un recurs în casație, în forma în care l-a gândit ea, ar fi însemnat că fapta ei nu există și două instanțe, chiar trei instanțe să fi pronunțat niște hotărâri absolut ilegale, iar treaba asta este foarte puțin probabilă”, a spus avocatul Adrian Cuculis.
Elena Udrea ar putea cere eliberare condiționată
Elena Udrea trebuie să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare, însă ar putea cere eliberarea condiționată, însă trebuie să îndeplinească mai multe condiții, una dintre ele fiind ispășirea a două treimi din pedeapsă.
„În ipoteza în care vorbim de 6 ani de închisoare cu executare, ea va executa două treimi din pedeapsă, deci undeva să spunem că la 4 ani ar putea să iasă condiționat, sau chiar mai puțin de atât, pentru că mai sunt și zilele câștigate cu munca.
După 4 ani ar putea să aplice pentru eliberare condiționată. La eliberarea condiționată se ține cont de toate activitățile de acolo. În principal, la 4 ani de zile ar trebui să poată opta pentru eliberarea condiționată.„, a declarat avocatul Adrian Cuculis, potrivit wowbiz.ro
În ce condiții va sta Elena Udrea în penitenciar?
Avocatul Cuculis a vorbit și despre tipul de regim pe care l-ar putea avea Elena Udrea la Penitenciarul de Femei Târgșor și ce îi va fi permis în cei șase ani de detenție.
„Ea va fi ținută într-o cameră vreme de 21 de zile, ulterior i se poate aplica un regim închis sau chiar semi-deschis, în funcție de cum se va stabili și ulterior se va stabili regimul, pe care eu consider, având în vedere calitatea ei de fost ministru, lipsa antecedentelor și așa mai departe, dar totuși ținând cont de faptul că a primit o pedeapsă care depășește trei ani de zile ar putea să rămână pe regimul semi-deschis. În regimul semi-deschis are mai multe beneficii, practic poți să te deplasezi neînsoțit cam prin toate zonele din penitenciar”, a mai spus avocatul.