Fostul președinte Ion Iliescu împlinește astăzi, 3 martie, 93 de ani. Iliescu nu a mai ieșit în public din martie 2017, când a mers la Parchetul General, fiind citat în dosarul Revoluţiei.
Fostul președinte al României Ion Iliescu împlinește, astăzi, 93 de ani. Iliescu nu a mai avut nicio apariție publică încă din martie 2017, când a mers la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei, în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii.
Între timp, dosarul a fost plimbat între Parchetul Militar și Instanța Supremă, care în 24 februarie a decis să trimită acest dosar Curții de Apel București, pe motiv că ar fi de competența acesteia pentru că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.
Iliescu a condus România imediat după Revoluţie şi până în 1992, ca preşedintele al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, iar apoi ca preşedinte ales între 1992 şi 1996, respectiv între 2000 şi 2004. El a fost și senator de Bucureşti (1996-2000; 2004-2008).
Ȋn ce stare de sănătate este Ion Iliescu: „Am capul întreg”
În 2020, tot de ziua sa, Ion Iliescu spunea că nu se mai simte ca la 19 ani, dar „deocamdată” capul îl are „întreg”. În ultimii ani, el a fost spitalizat de câteva ori.
În aprilie 2019, a fost operat de „ericardită lichidiană – tamponadă cardiacă”, la Institutul C.C. Iliescu din Capitală. Fostul preşedinte a mai fost operat la inimă, fiindu-i montate câteva stenturi, una dintre operaţii fiind făcută la Paris în 2007.
Tatăl său, Alexandru Iliescu, a fost comunist ilegalist
Ion Iliescu s-a născut la Oltenița în 1930. Alexandru Iliescu, tatăl lui Ion Iliescu, a fost un comunist ilegalist. În decembrie 1931, a plecat clandestin în URSS, unde a participat la lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist Român, ținut la Gorikovo (lângă Moscova).
A mai rămas în Uniunea Sovietică încă patru ani. La întoarcerea în țară, a fost condamnat la închisoare.
Abandonat de mama naturală
La vârsta de un an, Ion Iliescu a fost abandonat de mama lui naturală, Maria Dumitru Toma (de origine bulgară), care nu s-a interesat niciodată de soarta lui.
La scurt timp, Alexandru Vasile Iliescu s-a căsătorit cu Maria P. Iliescu, care l-a crescut pe Ion Iliescu. Ion Iliescu a absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949, după care studiat mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, iar apoi la Institutul Energetic al Universității din Moscova.
Studenție la Moscova. L-a cunoscut pe Gorbaciov
În timpul șederii sale la Moscova, a fost secretar al „Asociației studenților români”. Se credea că îl cunoștea pe Mihail Gorbaciov, cu toate că atât Ion Iliescu cât și Gorbaciov au negat în repetate rânduri.
A intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953, unde a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR.
În 1971, Ceaușescu, care se simțea amenințat de Iliescu (văzut de mulți ca moștenitorul lui Ceaușescu), l-a marginalizat pe acesta și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore, fiindu-i atribuită funcția de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași (1974-1979).
În 1979 a fost numit Președinte al Consiliului Național al Apelor, fiind numit director al Editurii Tehnice, funcție pe care a ocupat-o până în decembrie 1989.
Lider FSN, în timpul Revoluției
În timpul Revoluției din decembrie 1989, Iliescu și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale, care a preluat puterea. Iliescu a fost recunoscut ca lider al FSN și prin urmare, al autorității provizorii a statului până la alegerile din 1992.
Calitatea de lider provizoriu a statului a fost recunoscută și de Consiliul Frontului Salvării Naționale care s-a constituit ulterior din membrii FSN si a partidelor noi create.