Informația zilei despre Traian Băsescu! Ies la iveală detalii surprinzătoare despre răpirea celor trei jurnaliști români în Irak. Eliberarea lor a avut loc în urmă cu exact 18 ani, pe 22 mai, după 55 de zile de captivitate.
Pe 22 mai se împlinesc exact 18 ani de la eliberarea celor trei jurnaliști români care au fost răpiți în Irak. Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au trecut atunci prin momente extrem de dificile, după ce au petrecut 55 de zile în captivitate.
Cum s-a întâmplat totul?
În intervalul 27 – 28 martie 2005, președintele de atunci, Traian Băsescu, efectua o vizită în Irak și Afganistan. Șeful statului vizita trupele românești dislocate în aceste teatre de operații.
Pe 28 martie, în jurul orei 19:30, a avut loc răpirea a patru cetățen românii: trei jurnaliști și ghidul lor. Totul se petrecea în cartierul universitar din capitala Irakului.
Jurnaliștii răpiți erau Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci (ambii de la Prima TV) și Ovidiu Eduard Ohanesian (de la România Liberă). Aceștia se aflau de o săptămână în Irak, unde urmau să realizeze interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al țării.
Președintele Traian Băsescu a fost informat despre răpirea jurnaliștilor români, de către ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Imediat, Traian Băsescu a luat legătura cu șefii SRI și SIE.
Pe 30 martie, Al Jazeera a difuzat o înregistrare video cu ostaticii români, încadrați de doi bărbați înarmați. Marie Jeanne Ion transmite mesajul răpitorilor care, contrar celor spuse de Hayssam, spune că nu solicită nicio recompensă în schimbul eliberării ostaticilor.
Ce a făcut Traian Băsescu?
După un șir lung de negocieri și amenințări din partea teroriștilor, pe 9 mai, Traian Băsescu a transmis că autoritățile române nu negociază și că nu au în vedere să plătească vreo răscumpărare. Pe 10 mai, autoritățile române au cerut implicarea Ligii Arabe în eliberarea jurnaliștilor români.
Pe 14 mai, negocierile cu reprezentanții răpitorilor sunt reluate. Apoi, peste patru zile autoritățile primesc o nouă probă de viață a celor trei jurnaliști care nu este dată publicității.
Pe 21 mai, Președintele Ligii Culturale Islamice din România, alături de alți membri ai organizației, pleacă la Bagdad, în încercarea de a realiza eliberarea jurnaliștilor.
Pe 22 mai 2005, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard Ohanesian a fost eliberați. În aceeași zi, președintele României, Traian Băsescu, a adresat mulțumiri serviciilor secrete de informații străine și române, precum și autorităților americane din Irak, comunității arabe din țară care au contribuit la rezolvarea crizei.
Pe 23 mai, în jurul orei 15:00, jurnaliștii români au revenit în țară, unde au fost primiți de președintele Traian Băsescu.
Ce s-a întâmplat cu jurnaliștii răpiți în Irak
Deși au trecut prin momente grele împreună, după revenirea în țară, cei trei jurnaliști nu au mai ținut legătura.
Marie Jeanne Ion a fost editor coordonator la Prima TV, apoi s-a mutat la TVR. În ultimii ani a început o colaborare cu Euronews, post la care lucrează și în prezent.
Sorin Mișcoci a lucrat o perioadă pe post de cameraman la Administrația Prezidențială. Din anul 2007 până în 2020, a fost detașat de la TVR. Sorin Mişcoci a intrat în echipa noului post de televiziune Euronews România, unde este manager de producție.
Ovidiu Eduard Ohanesian a publicat, în 2008, volumul ”Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Răpirea din Irak”. Acesta s-a judecat cu conducerea Serviciului de Informații Externe, care l-a acuzat de dezvăluirea unor obiective secrete ale serviciului.