Rusia vrea să monitorizeze totul din spațiu! Desfășurarea unei constelații orbitale la scară largă a devenit un obiectiv principal
Mai precis, agenția spațială a Rusiei (Roscosmos) intenționează să desfășoare o constelație orbitală la scară largă. Potrivit explicației oferite de șeful instituției, aceasta va permite monitorizarea continuă a activităților din Ucraina.
„Pentru noi acum, cel mai important subiect este desfășurarea unei constelații orbitale la scară largă. Cu cât sunt mai mulți sateliți, cu atât mai bine este pentru armată. Trebuie să vezi, să auzi 24 din 24 de ore, să monitorizezi constant în spatele teatrului de operațiuni militare de pe teritoriul Ucrainei. Avem nevoie de sateliți. Acum avem 161 de nave spațiale, inclusiv cele ale Ministerului Apărării. Nu este suficient, ar trebui să fie mii”, a transmis Dmitri Rogozin, conform informațiilor preluate de Interfax.
Amintim că Rogozin a spus în ziua de 1 martie că agenția pe care o conduce va concentra resursele „pe crearea de sisteme spațiale exclusiv de apărare și cu dublă utilizare”. Mai apoi, în ziua de 15 aprilie, șeful Roscosmos a spus că îndeplinirea sarcinilor de apărare a devenit mai importantă decât activitățile științifice, în special, organizarea unui zbor cu echipaj pe Lună.
„Suntem obligați să oferim forțelor noastre armate cea mai puternică grupare orbitală. Pentru ca ele să vadă totul și să audă totul, să înțeleagă tot ceea ce face inamicul, ce are în vedere. Acest lucru este important, mult mai important decât trimiterea unui om rus pe lună”, a transmis Rogozin.
Rusia a decis să se retragă de pe Stația Spațială Internațională (ISS)
În altă ordine de idei, Rusia a decis anterior să se retragă de pe Stația Spațială Internațională (ISS).
„Decizia a fost deja luată, nu suntem obligați să vorbim despre ea în mod public. Pot să spun doar un singur lucru: în conformitate cu obligațiile noastre, ne vom avertiza partenerii cu un an înainte despre încheierea lucrărilor pe ISS”, a precizat Dmitri Rogozin într-un interviu acordat postului de televiziune Russia-24.
Totodată, Rogozin a precizat că termenii activității Rusiei pe ISS sunt stabiliți de guvern și de președinte, iar Rusia continuă să lucreze pe stație până în 2024.
„Această muncă va fi legată în mare măsură, în primul rând, nu numai de demonstrarea atitudinii noastre față de ceea ce se întâmplă în lume, dar este, de asemenea, o demonstrație a pregătirii noastre pentru a desfășura stația de servicii orbitale rusești, care va fi multifuncțională, se lucrează deja la ea, proiectul preliminar este dezvoltat de corporația Energia”, a mai spus Rogozin.