Un jurnalist al „The Sunday Times” a mers în inima mașinăriei guvernamentale de la Kiev pentru a fi martor la modul în care o țară este ținută în funcțiune după un an de atac.
Cum arată buncărul lui Volodimir Zelenski?
Potrivit raportului, cel mai frapant lucru la intrarea în Bankova – echivalentul ucrainean al Downing Street – este cât de întuneric este în interior. Fiecare cortină este închisă pentru a se proteja împotriva exploziilor de bombe, iar luminile sunt stinse pentru a reduce amenințarea ca clădirea să fie ținta unor atacuri aeriene sau a unor lunetiști.
„În ziua în care am ajuns, Kievul suferea cel mai intens bombardament de la începutul războiului. Atacul părea să fie răspunsul Kremlinului la un turneu de scurtă durată în Marea Britanie și Europa al președintelui Volodimir Zelenski, care a obținut noi promisiuni de arme, echipamente și sancțiuni împotriva Rusiei.”, a spus reporterul britanic.
Bankova, o clădire de birouri din beton, este înconjurată de un adevărat scut de oţel.
Puncte de control cu gărzi înarmate sunt înşiruite pe fiecare stradă care înconjoară complexul, accesul fiind permis doar celor care au documentele şi paşaportul corect. Maşinile civile nu se pot apropia, iar soldaţii le cer pietonilor parole secrete, care se schimbă zilnic – adesea sunt fraze fără sens pe care ruşilor le-ar fi greu să le pronunţe.
Este întuneric peste tot
Reporterul scrie că s-a întâlnit cu agenţii de securitate la unul dintre punctele de control şi condus într-o dubă, prin mai multe bariere, înainte de a intra într-o curte printr-un set imens de porţi metalice.
Dincolo de acestea se află cartierul guvernamental, cunoscut sub numele de „Triunghiul”. Acolo, ferestrele şi uşile erau acoperite cu saci de nisip.
„Stând într-o sală de aşteptare, în continuare doar cu lumina unui telefon care să lumineze întunericul sinistru, am privit cum consilieri militari în uniforme kaki intrau şi ieşeau cu agitaţie din birourile prezidenţiale. Aproape nimeni nu a tresărit când raidurile aeriene au răsunat pentru a patra oară în acea zi – şi nimeni nu a făcut vreo mişcare spre adăpostul subteran”, relatează reporterul.
În noaptea dinaintea invaziei, principalele personalităţi din guvernul ucrainean au fost mutate imediat în buncăre subterane, cu ordinul din partea armatei de a rămâne acolo până la noi ordine. „Nu vezi soarele, nu ştii cât e ceasul. Dacă Putin a fost în buncărul său (în timpul pandemiei), atunci nu este surprinzător că a înnebunit. Nu am vrut să rămân acolo prea mult timp”, a povestit un oficial.
Cei invitaţi să locuiască alături de preşedinte în buncărul subteran au fost puşi să semneze un acord de confidenţialitate care le interzicea să împărtăşească orice detalii despre designul, locaţia sau dotările buncărului. Nu li s-a permis nici măcar să vorbească despre mâncarea pe care o consumau.
Un ministru îşi aminteşte trauma şi teroarea acelor prime zile, spunând: „Nu mai vorbim prea mult despre asta”.
Un moment-cheie a fost atunci când Zelenski, Iermak şi alţi consilieri de rang înalt au ieşit pentru scurt timp din buncărul lor subteran în a doua noapte a invaziei, în timp ce forţele ucrainene se luptau cu ruşii pe străzile din apropiere. Au ieşit pentru a înregistra un mesaj de 40 de secunde adresat poporului său.
Clipul video, înregistrat noaptea târziu pe telefonul preşedintelui, a fost un răspuns la dezinformarea rusă potrivit căreia acesta ar fi părăsit ţara.
„Suntem cu toţii aici”, a spus Zelenski. „Ne aflăm în Kiev. Noi apărăm Ucraina”.
Zelensky stays in #Kyiv
He recorded a video on Bankova Street along with other statesmen of #Ukraine.
Thus, he refuted the misinformation of Russian propagandists about his alleged escape from the city. pic.twitter.com/py587WDK8Q
— NEXTA (@nexta_tv) February 25, 2022