Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat încrezător că Ucraina, aflată în faza de pregătire a unei contraofensive, va putea să recâştige teritorii ocupate de ruşi.
Secretarul general al NATO este încrezător că Ucraina își va putea recâștiga teritoriile
”Sunt încrezător în faptul că ei (ucrainenii) vor fi totuşi în măsură să elibereze şi mai mult teren”, a declarat Stoltenberg în marja unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, organizată la baza militară americană de la Ramstein (Germania).
S-a discutat despre mai multe lucruri care ar putea veni în sprijinul Ucrainei.
”Una dintre principalele chestiuni abordate aici astăzi a fost trecerea în revistă a diferitelor capacităţi, sisteme şi provizii de care ucrainenii au nevoie pentru a recuceri mai mult teren”, a adăugat el, potrivit AFP.
Jens Stoltenberg a spus că doreşte ca NATO să continue discuţiile despre livrarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei
Jens Stoltenberg a spus că doreşte ca Alianţa Nord-Atlantică să continue discuţiile despre livrarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei şi a subliniat că acum este mai importantă înarmarea Ucrainei decât de a discuta de o potenţială aderare a acestei ţări la NATO. ”Dacă Ucraina nu se impune ca naţiune independentă suverană în Europa, atunci nu are niciun sens să discutăm despre aderare”, a explicat înalta oficialitate NATO, potrivit dpa.
Până în acest moment, Ucraina a primit de la ţări aliate avioane MiG-29, de concepţie sovietică, însă Kievul a solicitat avioane de luptă occidentale. Acestea ar putea fi avioane modelul F-16, construite în Statele Unite.
În 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine, dar susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.
Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Volodimir Zelenski, despre pregătirile contraofensivei
Președintele Volodimir Zelenski a precizat că va urmă o contraofensivă puternică, armata ucraineană fiind pregătită pentru o victorie. ”Acţiunile noastre vor fi puternice. Îi pregătim pe băieţi. Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri. Aducem victoria cât mai aproape posibil. Şi asigurăm spiritul de unitate la maximum. Eficienţa – la maximum. Pregătirea – de asemenea la maximum”, a adăugat el.
Cu toate astea, potrivit premierului ucrainean Denis Șmigal, Ucraina are în vedere amânarea contraofensivei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia până la vară, pentru a se asigura că operațiunea este pe deplin pregătită. El a confirmat că Kievul nu se confruntă cu nicio presiune din partea aliaților săi occidentali pentru a iniția această contraofensivă.
Recent, o serie de documente clasificate ale Pentagonului au fost scurse online, indicând faptul că oficialii militari americani consideră că o contraofensivă a armatei ucrainene, în stadiul actual, ar duce doar la câștiguri teritoriale minore.