Cartea de identitate sau buletinul conține un Cod Numeric Personal (CNP), un număr distinctiv compus din 13 cifre. Acest CNP este înregistrat inițial pe certificatul de naștere și, conform legii, individualizează orice persoană fizică, fiind acordat fiecărui individ născut sau rezident în România.
La naștere, fiecare persoană primește un CNP, care este înregistrat în actele și certificatele de stare civilă, iar ulterior este inclus în toate documentele oficiale emise în numele persoanei respective, precum și în Registrul permanent de evidență a populației.
CNP-ul a fost introdus ca element esențial în documentele de identitate, de stare civilă și în alte acte personale prin intermediul unui decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu la data de 2 martie 1978.
Orice CNP este de forma „S AA LL ZZ JJ NNN C”
S indică sexul și secolul în care s-a născut persoana ce deține respectivul CNP. Dacă prima cifră este 1 sau 2, înseamnă că persoana este de sex masculin sau feminin și s-a născut înainte de anul 2000. În cazul în care prima cifră a CNP-ului este 5 sau 6, aceasta indică faptul că persoana – bărbat, respectiv femeie – s-a născut în anul 2000 sau după.
AA, sau anul nașterii, este un număr format din două cifre și reprezintă ultimele două cifre din anul nașterii.
Componenta LL este formată din luna nașterii, cu valori cuprinse între 01 și 12.
Componenta ZZ este formată din ziua nașterii, cu valori între 01 și 28, 29, 30 sau 31, după caz.
JJ este codul județului. Acesta este un număr compus din două cifre și reprezintă codul județului sau al sectorului (în cazul municipiului București) în care s-a născut persoana sau în care avea domiciliul sau reședința în momentul atribuirii CNP-ului.
NNN este numărul de ordine. Acesta este un număr format din trei cifre din intervalul 001 – 999. Numerele din acest interval se împart pe județe, birourilor de Evidență a Populației, astfel încât un anumit număr din acel interval să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.
Ce reprezintă ultima cifră?
Oficial C este cifra de control și este corelată cu celelalte 12 cifre ale CNP-ului. Cifra de control se calculează astfel: fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele se adună.
Ulterior, se însumează rezultatele obținute, iar suma rezultată se împarte la 11. Restul obținut din această împărțire reprezintă cifra de control, adică ultima cifră a CNP-ului. Cu toate acestea, dacă restul este 10, cifra de control va fi 1. Prin urmare, cifra de control este egală cu restul. De asemenea, este important de precizat că cifra de control este elementul care validează CNP-ul.
Însă, conform semnificațiilor numerologice, ultima cifră din CNP ar putea dezvălui un secret personal pentru fiecare individ. Interpretările numerologice ale ultimei cifre sugerează următoarele despre persoana respectivă:
1 – Ești o persoană extrem de competitivă și poți face față cu succes situațiilor dificile.
2 – Ai tendința de a fi conflictual și orgolios. Încearcă să fii mai flexibil pentru ca lucrurile să decurgă armonios.
3 – Ai un suflet mare și te preocupă mai mult să ajuți pe cei din jur decât să te ocupi de propriile nevoi.
4 – Ești o persoană pasionată de artă și frumos. Te bucuri de călătorii și vizite la muzee.
5 – Ești o persoană misterioasă și dificil de cunoscut. Nu acorzi încrederea ușor.
6 – Ai o personalitate complexă și unică. Îți place să surprinzi pe cei din jur cu idei neconvenționale.
7 – Ești perceput ca un mic geniu și ai motive să fii mândru de tine. Te așteaptă noi realizări.
8 – Vei cunoaște succesul după succes și nu te vei lăsa descurajat de obstacolele întâlnite.
9 – Ești mereu zâmbitor, puternic și plin de energie. Continuă în aceeași direcție!