Informaţia dimineţii pentru toţi românii! Se aplică din 1 ianuarie. Guvernul a aprobat

bani

Sursă: Dreamstime

Guvernul a anunțat noile tarife la facturile pentru energie electrică destinate consumatorilor casnici, dar și firmelor private, prevederile ordonanţei urmând să se aplice de la începutul lui 2023. Analistul Adrian Negrescu a făcut căteva precizări în acest sens, menționând că ne putem aștepta la un impact foarte mare asupra cetățenilor, în urma anunțării noilor tarife.

Mai mult decât atât, prețul pentru IMM-uri a fost compensat la 1 leu/ kwh, iar gospodăriile vor plăti 1,3 lei/kwh în cazul în care depășesc cei 255 kwh/ lună impuși de Guvern.

Peste 60% din creșterile de prețuri din România sunt cauzate de scumpirile record din zona de energie

Analistul economic Adrian Negrescu a precizat faptul că deocamdată rămâne de văzut ce impact vor avea noile tarife asupra contractelor pe care cetățenii le au deja cu firmele furnizoare de energie electrică.

„Stabilirea unui prag maxim de preț pentru populație și firme reprezintă un pas înainte. Nu numai că va reduce facturile celor nevoiți să plătească, în prezent, 4-5 lei pe kilowatt, dar va însemna și o măsură eficientă pentru a reduce inflația.

În prezent, peste 60% din creșterile uriașe de prețuri din România sunt cauzate de scumpirile amețitoare din zona de energie. Dacă statul își va asumă o plafonare, inflația va coborî, cu siguranță, în următoarele luni.

Sunt, în continuare multe semne de întrebare legate de acesta decizia, în special despre cum va fi aplicată, și sperăm că, măcar la patra ordonanță, ministrul Energiei să iasă public și să dea detalii, mai ales despre cum vor fi aplicate pragurile de consum pentru populație și agenții economici”, a declarat Adrian Negrescu.

„Va fi interesant de văzut impactul acestei decizii și cum va rezolva statul problema cu furnizorii, având în vedere că există deja întârzieri majore pentru compensarea facturilor. Pe ansamblu, decizia pare un pas înainte, însă fără o reglementare eficientă, ar putea fi un pas înapoi.

Dacă vor obligă furnizorii să treacă în contracte noile tarife, sunt curios cine va suportă diferența între prețul pieței și cel plafonat”, a mai explicat analistul.

Este un mare semn de întrebare faptul că populația nu beneficiază de un plafon de 1 leu, ca la IMM-uri

Există o mare probabilitate ca gospodăriile să plătească mai mult decât companiile private în cazul în care depășesc pragul de consum de 255 kwh/ lună. În cazul acesta, consumatorii casnici vor plăti 1,3 lei/ Kwh.

„În plus, rămâne un semn de întrebare cum s-a ajuns la tariful de 1,3 lei/kwh și de ce populația nu beneficiază de un plafon de 1 leu, că la IMM-uri. De asemenea, este interesant de văzut dacă plafoanele pentru mediu de afaceri se aplică în baza unui anumit consum (n. red. 85% în prezent la IMM-uri) sau este valabil pentru tot consumul de energie.

Un alt semn de întrebare dacă plafoanele pentru populație vor fi raportate tot la consumul din 2021 sau s-a găsit o altă formulă”, a mai adăugat Adrian Negrescu.