Germania a luat o decizie deosebit de importantă în contextul războiului din Ucraina și mai ales în privința dependenței sale energetice față de Rusia. Totuși, recent, cea mai mare economie a Europei a trimis o undă de șoc la nivel mondial și în același timp o lovitură majoră pentru Vladimir Putin.
Germania a transmis marți, 31 mai, că îşi menţine obiectivul apărut încă de la începutul invaziei din Ucraina, acela de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului. Decizia, care îi dă o lovitură dură lui Vladimir Putin, a fost anunțată marţi de cancelarul Olaf Scholz. Liderul neamț a mai transmis că opţiunile privind modul în care va fi gestionată rafinăria Schwedt urmează să fie stabilite, potrivit Reuters.
Germania a confirmat informația privind dependența energetică față de Rusia
Întrebat dacă naţionalizarea rafinăriei reprezintă o opţiune, Scholz a răspuns că acest lucru va fi stabilit la finalul discuțiilor, o decizie nefiind luată în această privință.
„Va trebui să stabilim la finalul discuţiilor noastre ce metodă va fi adoptată şi cred că va fi cea corectă. Deocamdată, este important să găsim o soluţie pentru salvarea locurilor de muncă de la Leuna şi Schwedt”, a transmis Olaf Scholz jurnaliştilor aflați la Bruxelles, după summitul în care liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului.
Alături de aceste măsuri, există și precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, ca să pedepsească Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.
UE a luat decizia marți, 31 mai
Liderii Uniunii Europene au convenit, marți, 31 mai, asupra unui embargou asupra importurilor de petrol rusesc. Totuși, acesta va intra în vigoare la începutul anului și care, deocamdată, nu afectează importurile prin conductele care alimentează Ungaria, Slovacia și Cehia, adică țări fără ieșire la mare. Interdicția convenită după săptămâni de dispute are ca scop eliminarea a 90% din importurile de țiței rusesc în blocul celor 27 de țări în aproximativ opt luni, au declarat oficialii.
Este cea mai dură sancțiune aplicată până acum Rusiei după invazia în Ucraina și una care va afecta însăși UE. Rusia a furnizat puțin peste un sfert din importurile de petrol ale UE în 2020, în timp ce Europa este destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei, transmite Reuters.
Ucraina a declarat că acestea vor priva „mașinăria militară rusă” de zeci de miliarde de dolari. Țările UE vor avea la dispoziție șase luni pentru a opri importurile de țiței rusesc transportat pe mare și opt luni pentru produsele rafinate, a precizat Comisia Europeană. Acest termen va începe odată cu adoptarea oficială a sancțiunilor, pe care statele UE intenționează să o facă săptămâna aceasta.