În fiecare an, toți participanții la Pilonul II primesc scrisoarea anuală de informare. Poți primi scrisoarea pe hârtie sau să o soliciți în format digital administratorului tău, pentru a fi informat cu privire la contribuțiile virate, randamentul acestora și valoarea totală acumulată în cont.

Oamenii care și-au retras până acum pensiile de la Pilonul II au încasat mai mult decât au cotizat. Asta pentru că banii depuși lună de lună de participanți sunt investiți de fondurile de pensii private pentru a obține randamente competitive.

Au încasat mai mult decât au cotizat

Până în luna noiembrie 2022, peste 80.000 de români au încasat deja pensia privată de la Pilonul II, sumele totale atingând 1 miliard de lei. Suma medie primită în anul 2022 (primele 8 luni) este de aproape 16.900 de lei. Altfel spus, sistemul de pensii dovedește că este solid chiar și într-o perioada de turbulențe economice și scăderi pe piețele financiare.

Pe lângă banii din fondurile de pensii private, care au avut până acum rezultate foarte bune, administratorii țin și un provizion tehnic, adică sume de rezervă, constituite din comisioanele încasate în timp. Azi, aceste sume de rezervă sunt în valoare de 910 milioane de lei, pregătite să compenseze orice eventuale pierderi, dacă este cazul.

Până în prezent, însă (a două jumătate a anului 2022), administratorii au folosit doar 0,14 milioane de lei din această rezervă de 910 milioane, semn că fondurile de pensii fac plăti fără probleme din câștigurile generate prin investiții.

Încasări de până la 185% mai mult decât valoarea contribuțiilor

Potrivit unui raport emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cei care au retras banii de la Pilonul II în ultimii cinci ani de zile au încasat cu până la 185% mai mult față de valoarea contribuțiilor, adică de aproape trei ori mai mulți bani.

Cele șapte fonduri de pensii din Pilonul II  au avut un randament mediu anual de 7,3% în ultimii 14 ani. Trebuie însă precizat că performanțele anterioare ale unui fond de pensii nu reprezintă o garanție pentru realizările viitoare.

Toate fondurile de pensii administrate privat au investit cel mai mare procent din active în titluri de stat, considerate printre cele mai sigure. Mai exact, între 51% și 65% din activele totale ale fiecărui fond sunt plasate în titluri de stat.

Alte instrumente financiare precum acțiunile listate la Bursă, aproape un sfert din portofoliul investițional, și obligațiunile corporative se regăsesc în portofoliile investiționale ale fondurilor de pensii în procente semnificative.

Potrivit raportului emis de ASF, emitenții obligațiunilor corporative provin din țări precum SUA (40%), Spania (14%), Olanda (11%), Franța (5%), emitenții locali fiind în procent de 26%. Fondurile de pensii administrate privat au investit în obligațiuni corporative românești emise de Banca Comercială Română în procent de aproximativ 16,34% din totalul obligațiunilor corporative, Raiffeisen Bank SA în procent de 7,24%, UniCredit Bank SA în procent de 1,57% și Alpha Bank România SA în procent de 0,36%.

Iar plasamentele fondurilor de pensii administrate privat în depozite bancare și conturi curente, la 30 iunie 2022, se situau în jurul valorii de 2,40 miliarde lei. Principalele cinci instituții la care fondurile de pensii administrate privat dețin depozite bancare sau conturi curente sunt: ING Bank România, Citibank România, BRD – Groupe Société Générale SA, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank SA, conform ASF.