Cât va costa carnea de porc
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că Guvernul aprobă ordonanța prin care se va stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. În contextul aplicării acestei măsuri, prețurile la produsele de bază ar trebui să scadă cu aproximativ 25-30%, conform procesatorilor.
Astfel, dacă pentru un litru de lapte cu 1,5% grăsime, plătim în prezent 6 lei și 45 de bani în supermarket, ar trebui scadă la 4 lei și 55 de bani după o reducere de 30%.
La fel, un litru de ulei de floarea soarelui, care este vândut acum la 10 lei și 60 de bani, ar trebui să coste 7 lei și 40 de bani după reducerea de preț.
În ceea ce privește ouăle, un cofraj cu 10 bucăți din categoria M, care are un preț actual de 11 lei în supermarket, ar trebui să scadă la aproximativ 8 lei.
Prețul cărnii de porc ar trebui să scadă la 20 de lei, în loc de 27 de lei cât este în prezent, iar pentru un kilogram de pulpe de pui ar trebui să plătim 14 lei în loc de 20 de lei.
Ordonanța, aprobată azi de Guvern
Amintim că, premierul a declarat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că această măsură privind prețurile alimentelor ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii.
„De astăzi începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări. Aprobăm ordonanţa ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază.
Este prima ţintă importantă asumată de acest guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa de masa Guvernului. E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază.
În acest fel ajutăm, de fapt, la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei Guvernului.
România, cele mai mici prețuri la alimente și băuturi nealcoolice
De menționat că, la nivelul UE, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (72%), urmată de Polonia (73%) iar la polul opus se află Danemarca şi Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (121%), potrivit datelor publicate vineri de Institutului Naţional de Statistică.
De asemenea, țara noastră are cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei” (70%) dintre ţările UE, alături de Bulgaria (71%), mai arată INS.