Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu a declarat că nu vede încă tendinţe periculoase la cursul de schimb. Mai mult decât atât, a susținut guvernatorul, pe măsură ce lucrurile se vor calma, vom avea mai multă flexibilitate a cursului.

Cursul de schimb nu este în pericol

Șeful BNR a evidențiat faptul că cursul de schimb a fost până acum relativ stabil. De asemenea, pe măsură ce lucrurile se vor calma, cursul va căpăta o mai mare flexibilitate.

„Nu vedem încă tendinţe periculoase la cursul de schimb. El a fost relativ stabil şi ne-a ajutat. Atât ne mai trebuia, ca la majorarea de amploare a preţurilor la energie, să mai vină şi cursul de schimb cu influenţe inflaţioniste. Pe măsură ce lucrurile se vor calma, vom vedea mai multă flexibilitate a cursului. Vom vedea unde duce piaţa.”, a declarat guvernatorul BNR comentând raportul asupra inflaţiei.

În luna noiembrie rata inflației s-a menținut în traiectorie ascendentă

Rata inflației s-a menținut în traiectorie ascendentă în al treilea trimestru al anului 2022. Mai mulți factori au contribuit creșterea inflației, în mod special efectele indirecte ale majorării costurilor cu energia, a mai spus șeful BNR.

„Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut în traiectorie ascendentă şi în T3, dar în mod vizibil, şi-a încetinit viteza de creştere. Avem mai mulţi factori care au contribuit la creşterea inflaţiei, în mod deosebit efectele indirecte ale majorării costurilor cu energia. Dacă în trimestru precedent am avut efecte directe, acum sunt efectele indirecte, adică transmiterea majorării costurilor cu energia în costurile altor produse, a mai adăugat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, comentând raportul privind inflaţia din luna noiembrie.

Datoria externă totală a României a crescut în perioada ianuarie-septembrie 2022 cu 4,82 miliarde de euro

Datoria administraţiei publice s-a ridicat la 55,2 miliarde euro, în scădere cu 3,5 miliarde euro faţă de nivelul atins la 31 decembrie 2021.

„Evoluţia stocului titlurilor de natura datoriei emise de Administraţia publică a fost determinată de emisiuni noi în valoare de 8,4 miliarde euro, de răscumpărări de 1,9 miliarde euro, de influenţa variaţiei cursului de schimb de 1,2 miliarde euro, precum şi de influenţa negativă de aproximativ 13 miliarde euro, rezultată din scăderea preţurilor acestor instrumente şi de alte operaţiuni pe piaţa secundară.”, a raportat Banca Națională a României (BNR).