Elena Udrea a primit noi vești în ceea ce privește extrădarea sa în România. Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Sofia, asta după ce procesul a fost amânat de mai multe ori din diferite motive. Ce au decis magistrații bulgari miercuri, 1 iunie?
Informația momentului despre Elena Udrea! S-a luat decizia chiar acum. Este Breaking News
Elena Udrea va rămâne în arest, au decis judecătorii din Bulgaria. La finalul termenului de miercuri, 1 iunie, fostul ministru al Turismului a început să plângă și le-a cerut magistraților să o lase să își vadă fetița.
După ce a fost audiată de magistrații bulgari, fostul ministru a precizat că ”justiția din România are probleme grave care trebuie remediate”, subliniind că acesta este motivul pentru care solicitările românești sunt respinse în toate țările din Europa.
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”, la începutul lunii aprilie, după ce un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au anulat contestația depusă de fostul ministru al Turismului.
După ce a fost pronunțată decizia, polițiștii au mers la domiciliul Elenei Udrea pentru a pune în executare mandatul de arestare, însă aceasta nu a fost găsită acasă. Din acest motiv, fostul ministru al Turismului a fost dat în urmărire generală, fiind depistată pe teritoriul Bulgariei, aproape de granița cu Grecia, loc unde a fost reținută.
La momentul respectiv, poliția bulgară a fost informată de faptul că Elena Udrea a comis mai multe infracțiuni în perioada mandatului său, între anii 2009 și 2012. De asemenea, ei au mai aflat că fostul ministru al Turismului a primit mită de peste 12 milioane de lei și 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.
În momentul în care Curtea Supremă pregătea hotărârea în cazul Elenei Udrea, aceasta nu a avut impuse restricții de circulație, motiv pentru care plecarea sa din țară a fost legală.
Judecătoria din Blagoevgrad a decis ca Elena Udrea să fie extrădată în România
Tot la începutul lunii aprilie, Judecătoria din Blagoevgrad a decis ca Elena Udrea să fie extrădată în România, în baza mandatului european de arestare. Totuși, fostul ministru al Turismului a făcut apel la Curtea de Apel din Sofia, iar prima dată a acestuia fusese stabilită pentru data de 13 aprilie. În același timp, ea a mai depus și o cerere de azil politic în Grecia, la aceeași instanță.
La primul apel, judecătorii nu au luat o decizie, iar procesul a fost amânat pentru data de 19 aprilie. Magistrații bulgari anunțau atunci că au nevoie de mai multe informații cu privire la justiția din România, după ce Elena Udrea a declarat că este terorizată de justiția de la noi din țară.
La termenul din 19 mai, magistrații au decis că fostul ministru al Turismului poate fi extrădată, dar decizia a putut fi atacată în termen de cinci zile.
Decizia de extrădare a fost contestată în ultima clipă
Fostul ministru al Turismului a decis să conteste decizia instanței din Blagoevgrad la data de 26 aprilie. În urma deciziei, avocații bulgari care o reprezintă pe Elena Udrea au fost nevoiți să să fixeze un termen de judecată în următoarele 5 zile, potrivit legislației din Bulgaria.
Așadar, Curtea de Apel din Sofia ar fi trebui să decidă definitiv în ziua de 10 mai dacă Elena Udrea va ajunge sa nu în România, însă decizia a fost amânată pentru data de 18 mai, aceasta fiind o a doua amânare din partea judecătorilor bulgari.
Elena Udrea a invocat absența avocatei sale de la Blagoevgrad, Albina Tomova. Potrivit celor spuse de fostul ministru român, aceasta ar fi suferit de probleme de sănătate în ziua de marți și nu a mai putut ajunge în capitala Bulgariei.
„Eu aș vrea să fie și avocata în sală. Nu am apucat să mai iau legătura cu ea, dar știu că are o comunicare cu cei din România și s-au transmis documente făcute de noi către CEDO și Curtea Europeană de Justiție”, a spunea Elena Udrea în fața completului de trei judecători.
Pe data de 18 mai, judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au amânat, încă o dată, decizia în ceea ce o privește pe Elena Udrea. La ieșirea din instanță, fostul ministru al Turismului a declarat că este arestată ilegal de 40 de zile și a cerut ca legea să fie aplicată și în cazul ei.
Fostul ministru al Turismului le-a spus celor din Blagoevgrad să nu fie trimisă înapoi în țară din cauza condițiilor din penitenciare, precizând, totodată, că a închiriat o casă în orașul de la graniță și că a depus cerere de azil în Grecia. Cu toate acestea, magistrații bulgari au refuzat argumentele Elenei Udrea.
Legislația din Bulgaria arată că punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele Elenei Udrea ar trebui soluționat de către Curtea de Apel Sofia în termen de 60 de zile de la reținerea ei. Acest termen expiră pe data de 6 iunie.
În cazul în care magistrații bulgari vor respinge contestația formulată de Elena Udrea, atunci aceasta va fi trimisă în România, unde va fi închisă în Penitenciarul Târgșor.