Apar noi informații despre procesul Elenei Udrea. Joi, 15 decembrie, a avut loc un nou termen al dosarului cu privire la finanțarea ilegală a campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009 a fostului președinte Traian Băsescu. Cu toate că procesul este aproape la final, fostul ministru al Turismului a cerut, într-un mod surprinzător, încetarea procesului pe motiv de prescriere a faptelor, deși în urmă cu trei luni, ea voia  să-și dovedească nevinovăția până la capăt.

Răsturnare de situație pentru Elena Udrea! Fostul ministru s-a răzgândit. A cerut încetarea procesului

La termenul de joi, 15 decembrie, au participat atât Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, care a fost prezentă fizic, alături de avocatul său, cât și Elena Udrea, care a intrat prin videoconferință de la penitenciarul Târgșor, unde își ispășește pedeapsa de șase ani de închisoare.

Joi, 15 decembrie, procesul a fost reluat după o pauză de trei luni. În cursul termenului de azi, Ioana Băsescu – cu o pedeapsă pe fond de 5 ani de închisoare – vrea să fie judecată în continuare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani în Dosarul Campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009.  În schimb, Elena Udrea, condamnată la 8 ani în același dosar, a solicitat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei, dar cere în continuare sesizarea CEDO.

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat în discuție joi, 15 decembrie, apelul din dosarul în care procurorii DNA le acuză pe cele două că s-ar fi implicat colectarea unor sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în Campania din 2009 a fostului președinte Traian Băsescu.

Ioana Băsescu a precizat că solicită continuarea procesului penal, pentru a-și dovedi nevinovăția, chiar dacă între timp a intervenit prescripția faptelor. În schimb, Elena Udrea – care execută deja o pedeapsă de 6 ani în Dosarul Gala Bute și așteaptă o nouă decizie în Dosarul Hidroelectrica – a fost mai precaută și a cerut instanței încetarea procesului penal.

Mai mult, fosta șefă de campanie a lui Traian Băsescu a cerut și sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu o chestiune de drept, anume ca judecătorii de la Bruxelles să precizeze ce primează: interesele financiare ale Uniunii Europene sau drepturile fundamentale ale omului.

Ce a cerut DNA

Procurorii DNA au solicitat Instanței supreme sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a afla dacă instanța supremă poate lăsa neaplicată hotărârea Curții Constituționale (CCR) pe tema prescripției, arătând că acesta creează „un risc sistemic de impunitate” în cauzele de corupție și fraude cu fonduri europene, o sintagmă folosită deja de Curtea de la Strasbourg într-o decizie de rău-augur pentru Udrea, cea din decembrie 2021. De data aceasta, Înalta Curte a respins ca inadmisibilă cererea DNA.

Avocații Elenei Udrea ar fi plusat, în caz că instanța ar fi trimis întrebările DNA pe masa CJUE, și cu o cerere de sesizare a Curții Constituționale care viza, în esență, neconstituționalitatea prevederilor Legii 13 din 7 februarie 2008 prin care România ratifica Tratatul de la Lisabona.

De ce nu renunță Udrea la sesizarea CEDO

Avocații Elenei Udrea erau pregătiți joi să renunțe și la cererea de sesizare a CEDO, însă Elena Udrea i-a oprit.

„Nu renunț la sesizarea CEDO și vă explic și de ce: am în vedere experiența mea anterioară în instanţe. Sunt în pușcărie pentru că, în altă cauză, nu am solicitat (judecătorilor europeni – n.r.) să explice cum se aplică decizia CJUE din 21 decembrie 2021 și aceasta a fost interpretată greșit. Acum, să ne spună CEDO dacă interesele financiare ale Uniunii Europene sunt mai importante decât drepturile fundamentale ale cetățenilor!”, a explicat Elena Udrea.

Procesul va continua pe data de 2 februarie 2023, dată la care se va discuta sesizarea CEDO formulată de Elena Udrea.